Ваксината на Pfizer лети до складове в САЩ и Европа

Самолетите на United Airlines я доставят сред тонове сух лед, у нас я чакаме след 15 януари

208
ваксината

Американската авиокомпания United Airlines започна да доставя ваксината срещу коронавируса, произведена от Pfizer и BioNTech до складове в САЩ и в Европа, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“.

В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия, уточнява БТА. По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия. У нас, по думите на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, първите дози се очакват след 15 януари, като спешният институт и още няколко големи болници имат и нужните хладилници за съхранението на малки количества. Отделно държавата ще трябва да купи камери, които да поддържат температура от -75 градуса и да намери подходящи складове.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от федералното авиационно управление на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон. Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Във Великобритания се очаква до 10 дни да започне имунизирането, твърди „Гардиън“, като болниците са предупредени да създадат организация да получат първите пратки от ваксината на Pfizer и BioNTech между 7 и 9 декември. Информацията е потвърдена за вестника от няколко независими източника от Националната здравна служба на Англия и различни болници в страната. Отделно джипитата на Острова от месец подготвят списъци със своите пациенти, както и отделят кабинети и персонал за ваксинирането.

В цяла Европа първи ще получат серума лекари, учители, възрастни хора и тези с хронични заболявания, както и пенсионери от старческите домове.

Припомняме, миналата седмица германската фармацевтична компания BioNTech и нейният американски партньор Pfizer изпратиха до FDA искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус, след като доказаха в клиничните си проучвания от фаза 3, че тя е с 90-процентна ефективност. Очаква се използването й в извънредни ситуации да бъде одобрено на 10 декември и буквално часове след това да започне прилагането й.

СПОДЕЛИ