След 21 декември първо ще отворят детските градини

1-2 дни преди крайния срок на новите по-строги мерки, ще обявим какво ще се предприеме след това, съобщи доц. Ангел Кунчев

268
имунизирани
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Отхлабването на новите по-строги мерки, които влизат в сила от тази вечер, ще започне на 21 декември, като най-вероятно първо ще бъдат отворени яслите и детските градини, а училищата след 4 януари. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

„Най-амбициозният ни план е да намалим заболяемостта и смъртността с 35 %, което е много трудна работа. Но целта е тази – да навлезем в плато и да дадем на хората нормални празнични дни“, обясни доц. Кунчев. По думите му в период на пандемия от нов вирус неправилен е начин на планиране според прагове на заболяемост. „Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, посочи главният здравен инспектор.

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смъртност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността“, каза още доц. Кунчев и отбеляза, че най-важно е спазването на мерките. „Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там обаче дори няма дискусия по наложените мерки“, даде пример епидемиологът. „Не мисля, че мерките са забавени – навременни са. Има два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките“, добави доц. Кунчев. Според него болниците ще издържат, а най-големият проблем е липсата на кадри. Другото трудно в тази пандемия било намирането на компромис. „Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, коментира главният здравен инспектор.

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота“, поясни Кунчев.

По думите му числото R, което показва колко душуи заразява един човек, е повече от единица все още. „Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението. От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним с PCR тестовете. Много зависи какви антигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболяемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки положителен антигенен тест, той да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста“, допълни доц. Кунчев.

СПОДЕЛИ