„Пирогов“ дава 3000 лв. на санитар и 4000 лв. на сестра

Това е брутна заплата за 15 смени по 12 часа в COVID-отделение, обяви директорът проф. Асен Балтов

10973
Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов"

„Пирогов“ търси персонал, като заплатата за санитари е 3000 лева, а за сестри – 4000 лева. Новината пръв съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, а директорът на спешния институт проф. Асен Балтов я потвърди за Скенер.нюз.

В момента се набират около 80 санитари и близо 100 сестри. Обявеното възнаграждение е преди данъци и осигуровки и важи само за тези, които влязат в някое от 13-те COVID-отделения на „Пирогов“. „Това е брутна месечна заплата за 15 смени по 12 часа“, уточни проф. Балтов. По думите му в нея са включени и допълнителните 1000 лева от МЗ.

В момента в спешната болница има разкрити 450 легла, като от тях 390 са заети. „Разполагаме и с 8 свободни реанимационни легла и 15 с кислород, както и 15 за деца с коронавирус и друго остро хирургично състояние“, добави проф. Балтов.

Припомняме, от 1 януари към тези възнаграждения ще се добавят и по 600 на лекар, 360 лева на сестра и 120 лева на санитар, независимо дали са на първа линия. Това обеща премиерът Бойко Борисов, а вчера депутатите гласуваха увеличения бюджет на НЗОК, където са предвидени средствата за повишението.

Сестри и санитари не достигат във всички болници, но не всички лечебни заведения са така щедри. В другите големи столични болници възнагражденията на медиците от първа линия се доближават до тези, обявени от директора на „Пирогов“, но не така стоят нещата в COVID-отделенията в страната. Дори първата у нас изцяло COVID болница – пловдивската „Св. Мина“, вече прехвърли определения й от здравната каса лимит и от утре ще лекува болните за своя сметка, докато набира дарения за нова кислородна система.

СПОДЕЛИ