Ваксинациите в ЕС започват още преди Коледа

Държавите членки бързо трябва да се подготвят с организацията, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

298
COVID-19
Личните лекари поискаха от здравните власти повече информация за предстоящата ваксинационна кампания

Още до Коледа може да бъдат направени първите ваксинации срещу коронавирус в Европейския съюз, обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Страните членки обаче трябва спешно да подготвят своите логистични вериги за разпространението на стотици милиони дози ваксини, предупреди тя. Фон дер Лайен каза пред Европейския парламент, че „най-сетне има светлина в края на тунела и първите европейски граждани може да са ваксинирани преди края на декември“.

ЕК има договори с шест потенциални доставчици на ваксини и работи по седма сделка. Споразуменията й позволяват да купи над 800 милиона дози – повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души, но повечето серуми се поставят в две дози.

Макар ваксините да са важни, от значение са и ваксинаторите. Държавите членки трябва вече да се подготвят. Говорим за милиони спринцовки, за студени вериги, за организиране на центрове за ваксинация, говорим за обучения персонал, който е там. Всичко това трябва да е готово“, добави Урсула фон дер Лайен.

Тя призова европейските граждани да продължат да спазват ограниченията, въпреки че мерките вредят на бизнеса, отразяват се зле на икономиките и подлагат хората на социални и психически изпитания. „С почти 3000 смъртни случая на ден COVID-19 е бил причина номер едно за смърт в ЕС миналата седмица. Болниците продължават да са под натиск, а в някои райони интензивнитe отделения са пренатоварени отвъд възможностите си“, алармира председателят на ЕК. По думите й не бива да се разхлабват твърде бързо карантинните мерки, тъй като има опасност от трета вълна след Коледа, ако има прекалено голямо облекчаване на мерките – както стана в началото на лятото.

 

СПОДЕЛИ