Шефът на „Св. Анна“: Младите лекари спасиха и болниците, и пациентите

Ако не бяхте Вие, вашите учители нямаше да се справят, благодаря Ви, написа в емоционален пост към своите колеги, които галено нарича деца, д-р Слави Близнаков

310
Д-р Слави Близнаков, директор на УМБАЛ "Света Анна"

Младите лекари спасиха и болниците, и пациентите, категоричен е директорът на столичната болница „Св. Анна“ д-р Слави Близнаков. Лечебното заведение е едно от четирите в София, което от ден първи изнася на гърба си тежестта на пандемията. „Ако не бяхте Вие, вашите учители нямаше да се справят, благодаря Ви“, написа в емоционален пост към своите колеги, които галено нарича деца, д-р Близнаков.

Публикуваме целия пост на д-р Близнаков:

Децата на Света Анна. Не, това не е библейска трактовка. „Света Анна“ е болница. В България. В София. Болница, която осигурява приема на 50 % от линейките на София и София област заедно с „Пирогов“. И децата не са деца. А лекари. Вярно млади. Без специалност. Или току-що завършили. Но лекари не само с диплома, а по сърце и призвание. Знаех, че е така. Но сега те го доказаха. При обстоятелства, които никой не си е представял. Пандемия… в XXI век. Не при испанския грип. Не в началото на миналия век. Сега. И тук. Когато не знаехме страх пред болестите, когато мислехме, че с всяка следваща година ще изобретим нови и нови техники и апарати за лекуване на болести. Едно вирусче. Китайско или лабораторно…разби всичко.

Ние в „Света Анна“ сме малки. Правим малко. Колкото можем. Вярно много е, на фона на всички останали. Но е още по-много, защото в основата на всичко бяха децата на „Света Анна“. Онези малките. Тези, които даваха дежурства в спешно отделение. Тези, които попълваха графика на клиниките. Тези, които се скъсваха от работа за малко пари. Тези, които въпреки трудностите, които имат, останаха в една от малкото истински болници, за да станат лекари. Ама истински лекари. И сега го направиха. Те се хвърлиха и поеха наплива на пациентите. На умиращите и задушаващите се, които не можеха да намерят помощ в повечето от така наречените елитни болници. Не, няма да ги спомена.

"Св. Анна"

Аз съм горд с децата на „Света Анна“. Малките, които успяват да удържат болницата да работи и да оказва помощ и на тези, които се задушават и не могат да дишат от COVID, така и на тези, които са пострадали от другите, конвенционалните болести. Те, малките, децата, младите лекари също боледуват. Но се връщат и лекуват. И всеки ден някой ги заплашва. Обиждат ги. А те просто покриват графика. И Работят. Те ви лекуват. Спасяват ви. Въпреки малкото пари. Въпреки честата неблагодарност. Въпреки неясните перспективи.

Децата на „Света Анна“. Ако не бяхте Вие, вашите учители нямаше да се справят. Благодаря Ви и от името на всички благодарни и неразбрали ви пациенти.

СПОДЕЛИ