Почина проф. Александър Чирков

Светилото в кардиохирургията си отиде на 82 години, не от COVID

218
проф. Александър Чирков
Проф. Александър Чирков

Светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков е починал рано тази сутрин. Намерен е от негов близък паднал на земята в стаята си във варненски хотел, където живеел. Последно се е оплакал от силни болки в гърба и леко завалял, докато говорел.

„БЛС изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия проф. Александър Чирков. С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори“, пишат от съсловната организация.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г., като пациентът е 11-годишно момче. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“ и си отиде в навечерието на деня на Света Екатерина.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации. Той е двигателят за създаването на УМБАЛ „Св. Екатерина“ като водеща кардиологична болница в страната. През 2013 г. екипът на болница „Сити Клиник“ кръщава Клиниката по кардиохирургия на негово име. Сред най-известните му ученици е кардиохирургът проф. Иво Петров.

За българските кардиолози проф. Чирков е човекът, положил основите на модерната кардиология и кардиохирургия, обучил редица лекари, които и до днес продължават делото му и утвърждават високото европейско ниво на лечение на сърдечно-съдовите заболявания в България.

Проф. Чирков ще бъде кремиран и погребан в Германия, където живеят неговите деца и където преди година беше погребана и съпругата му Мариане.

СПОДЕЛИ