Д-р Иван Маджаров: Не сме жертвени агнета, който иска да си протестира

Ако толерантността към неспазването на мерките продължи на ниво правителство, ще я наричаме безотговорност, категоричен е председателят на БЛС

354
Д-р Иван Маджаров
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Лекарският съюз тотално подкрепя строгите мерки, предложени от здравния министър, обяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Колкото и да звучи нехуманно – лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори. Не приемам медиците да живет в страх, защото някой се подиграва със ситуацията. Който иска, да си протестира. Който гори маски, после да дойде да заеме мястото на някой лекар в болницата“, заяви пред Нова телевизия той. Припомняме, първите, които скочиха срещу въвеждането на локдаун, бяха ресторантьорите, които от март досега са галените деца на управляващите.

„Достатъчно мълчахме на темата протести, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре“, добави д-р Маджаров. По думите му, ако сега не се приемат предложенията на министър Ангелов, това означава, че обществото приема медиците точно като жертвени агнета. „А ако толерантността към неспазването на мерките продължи на ниво правителство, ще я наричаме безотговорност“, категоричен е председателят на БЛС.

Според него е станало ясно, че само със самосъзнание няма да стане. „Разум няма нито в обществото, нито във властта“, уточни д-р Маджаров. За първи път от много години съсловната организация втвърдява толкова тона към управляващите, заявявайки категорична позиция и наричайки нещата с истинските им имена.

„Утре ще дадем пресконференция. Преди над месец и половина чухме решението на МС, че уж личните лекари, понеже са на първа линия и те посрещат заразените, те ще могат да издават направления за PCR тестове и каквито и да било тестове, че не трябва да има лимит. Ние го бяхме предложили в края на август. От тогава до сега нищо не се промени“, каза още д-р Маджаров. Той поясни, че здравният министър не е виновен за случващото се, както и че няма направления за безплатни тестове за пациентите, а отговорността е в НЗОК.

СПОДЕЛИ