Пълен локдаун от петък до Коледа

Затварят училища, детски градини, нехранителни магазини, заведения, фитнеси, театри и кина, без спорт, частни тържества и екскурзии, но няма да слагат КПП-та

1439
локдаун

Пълен локдаун от петък поне до Коледа искат здравният министър проф. Костадин Ангелов и Националният оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Това, което ние предлагаме, е удължаване на извънредната обстановка до 31 март 2021 г., затваряне на всички университети, училища и детски градини, прекратяване на провеждането на колективни спортове, фитнеси, семинари, конгреси, културни и разлекателни мероприятия, дори и на частни тържества. Забраната за посещение на дискотеки и нощни клубове остава, като се затварят и всички останали заведения за хранене, ресторанти, кафенета, сладкарници, игрални зали, всички магазини, без хранителните и аптеките. Прекратяват се екскурзиите, но КПП-та няма да има, остават отворени банките, застрахователите и заведенията, които предлагат храна за вкъщи“, посочи проф. Ангелов на извънреден брифинг в МС.

По думите му всички тези мерки ще бъдат обсъдени на заседание на кабинета и в петък той ще издаде заповед за влизането им в сила. „Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Преди да съм министър, аз съм лекар и съм готов да поема всякаква отговорност и риск, но не искам и не мога да приема, че има по-голяма ценност от живота. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно тези нови мерки да се предприемат, за да скъсаме веригата на заразата“, категоричен е здравният министър. Той уточни, че всички детайли по мерките първо ще бъдат обсъдени тази седмица, за да могат да бъдат разписани много точно и подробно в неговите заповеди, както и че отлагане на изборите не се предвижда.

„Длъжни сме да направим това усилие, дори и да се страхуваме за доходите си. Ние не налагаме локдаун, надявам се, че заедно ще го наложим. Така, дори от домовете си, всички ще са герои. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи“, призова проф. Костадин Ангелов. Според него само живи и здрави хора могат да изправят държавата. Министърът подчерта, че очаква резултат от мерките след 21 дни и обеща преди Коледа те да бъдат отхлабени.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обави, че в момента заболяемостта у нас е 666,5 на 100 000 население, което ни отрежда 11-о място в Европа. По смъртност сме на първо, но това не беше обявено официално. „23 569 са потвърдените случаите през миналата седмица, което е със 102,7 % повече спрямо предходната“, добави Кунчев.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пък алармира, че спешният институт е на предела си с 13 препълнени клиники за пациенти с коронавирус, 400 легла плюс 50 реанимационни и много заразен персонал.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски добави, че във ВМА има само 3 свободни легла – 218 от 221 легла са заети. Той предупреди, че вече има случаи на реинфекции. „В момента при нас лекуваме четирима медици, които вече са преболедували преди 3 до 5 месеца, но отново са заразени. Двама от тях са в по-тежко състояние, другите двама имат по-леки симптоми от първия път“, разказа ген. Мутафчийски. По думите му въвеждането на по-строги мерки в редовете на армията е намалило заболяемостта над 10 пъти.

Директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пък предупреди, че няма лекари и сестри, които да поемат следващите пациенти, които ще бъдат хоспитализирани. „При нас заетите легла са 184, има възможност за още 120 легла, но няма персонал за тях. От месец никой колега от УМБАЛ „Александровска“ не е излизал от COVID-отделенията, нужна ни е помощ“, заяви проф. Богов. И увери, че болницата продължава да обгрижва и всички останали пациенти с тежка патология и без COVID-19.

Няколко часа по-рано здравният министър и членовете на НОЩ бяха на среща с премиера Бойко Борисов. От офицалното съобщение на правителствения пресцентър става ясно, че той им е заръчал да не се прекалява с нито една мярка, за да не се тревожат хората, защото стоенето вкъщи влияе на психиката им.

СПОДЕЛИ