Ваксината на Оксфорд и AstraZeneca е с между 70% до 90% ефективност

Резултатът е по-нисък от този на препаратите на Pfizer и Moderna, но пък серумът ще е по-евтин и ще се съхранява по-лесно

227
AstraZeneca

Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и Университета в Оксфорд има ефективност от 70%, която може да достигне 90% при оптимална дозировка, сочат данните от първоначалния анализ на резултатите. „AZD1222 засега е с много добра ефективност и безопасност и ще има незабавен ефект върху общественото здраве“, посочи изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сорио.

Заключенията се основават на изпитване върху над 20 000 доброволци, разделени наполовина във Великобритания и Бразилия. Сред ваксинираните има 30 заразени, а сред контролната група, получила плацебо – 101, което води учените до заключението за 70% ефективност. Направени са два паралелни теста и след тях не са регистрирани тежки случаи на заразени и не се е налагало да бъдат настанявани в болница тези, на които ваксината не е подействала и са се заразили. Припомняме обаче, че тестовете бяха прекратени за кратко, след тежка странична неврологична реакция при един от доброволците.

Резултатът очевидно е по-нисък от този на серумите на Pfizer и Moderna, които обявиха ефективност съответно от над 90% и над 94,5 %. Предимство на AZD1222 е, че може да се съхранява за поне 6 месеца в обикновен хладилник, като и транспортирането няма да изисква екстремно ниски температури. AstraZeneca освен това твърди, че може да достигне капацитет за производство на до 3 милиарда дози през 2021 г. и обеща, че ваксината първоначално ще бъде предоставяна на производствени цени и без печалба. Препаратът ще бъде продаван в Европа за около 2,5 евро за доза, докато договорените за Европа цени за ваксината на Pfizer/BioNTech е 15,50 евро за доза.

От AstraZeneca съобщиха още, че незабавно ще подадат молба до регулаторите по света да позволят употребата и успоредно с това ще има публикация с пълен анализ на междинните данни в авторитетно научно списание. Серумът е от типа на т.нар. рекомбинирана векторна ваксина. При нея се използва отслабена версия на вирус на обикновената настинка при шимпанзетата, в която се добавят генетични инструкции от COVID, които карат имунната система да започне да произвежда протеини за защита от коронавируса.

Междувременно Великобритания, Германия, Испания и САЩ обявиха, че са готови със своите имунизационни програми и още от декември-януари започва масовото ваксиниране.

СПОДЕЛИ