Д-р Чавдар Ботев: Ремдесивир помага, но в началото

У нас не лекуваме правилно заразените, затова и смъртността е толкова висока, твърди хематологът

143
Д-р Чавдар Ботев
Д-р Чавдар Ботев, Снимка: БНТ

Твърдението, че „Ремдесивир“ не помага при лечението на COVID-19 е невярно, категоричен е хематологът д-р Чавдар Ботев, консултант на Националната пациентска организация. По думите му пред БНТ това е много добро лекарство, което обаче трябва да се прилага в правилни моменти. „Препаратът е ефективен в началото, до 6-ия ден – тогава, когато има вирус, чиято репликация трябва да бъде спряна“, обясни той.

Според д-р Ботев препоръката на СЗО да не се използва „Ремдесивир“ при лечение на пациенти с COVID-19 в болница идва на фона на войната между Световната здравна организация и САЩ. „Тръмп им спря финансирането и съответно СЗО отговори достойно за лекарството „Ремдесивир“, което е американско“, уточни хематологът.

Той призна, че при приложението на медикамента се наблюдават странични ефекти, но те не били от лекарството, а от самото заболяване. „Явно трябва да се прилага в комбинация с други медикаменти, например прясно замразена плазма от преболедували и „Ремдесивир“ дава изключително добри резултати“, каза още д-р Чавдар Ботев. По думите му високата смъртност у нас от коронавирус се дължи на неправилно лечение и забавянето на внедряването на световните протоколи с научно доказани нови терапии. Хематологът е категоричен, че много хора могат да бъдат спасени с реконвалесцентна плазма и дори с обикновена плазма чрез плазмофереза.

Д-р Ботев обясни, че препаратът „Ивермектин“ лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. „Това лекарство е приемано от 4 млрд. души. В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да действа по-бързо“, отбеляза той и допълни, че препаратът за 48 часа намалява количеството вирус 99,97 пъти. По думите му Ивермектинът може да се приема и с профилактична цел, а в комбинация и с терапевтична цел. „Много добри резултати дава в комбинация с „Доксициклин“, който е единственият антибиотик, полезен при вирусни заболявания“, допълни д-р Ботев.

Хематологът подчерта, че при неправилна ваксина може да има бум на автоимунните заболявания. Той е категоричен, че най-голямата грешка до момента е начинът на третиране при тромботичната микроангиопатия. „Това, което трябва да се знае по отношение на коагулацията е, че тя противоречи изцяло на съвременната медицина и затова е най-голямата грешка. Ключът е моноклонално антитяло, но лекарството е недостъпно поради цената си. Алтернативата е лечение с обикновена плазма. Така могат да се спасят много човешки животи, защото при тромботичната микроангиопатия органните поражения се лекуват единствено чрез преливане на обикновена плазма, а не по-други начини. Колкото и хепарин да давате, нищо не се постига“, поясни д-р Ботев.

СПОДЕЛИ