Валери Симеонов поиска незабавен 3-седмичен локдаун

Ще предложим на коалиционен съвет да се премине към затваряне на училища и всички заведения, обяви лидерът на НФСБ

180
локдаун
Валери Симеонов е категоричен, че България вече е закъсняла с налагането на по-сериозни мерки

Незабавен 3-седмичен локдаун поиска лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов. „По примера на редица европейски държави и у нас трябва да се втвърдят противоепидемичните мерки и да се наложи поне 3-седмична карантина. Мерките трябва да се наложат незабавно, защото, за разлика от пролетта, вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва“, категоричен е Симеонов.

Това обаче не е позиция на управляващата коалиция, а само на НФСБ и затова той ще настоява на коалиционен съвет още тази седмица да се вземе решение за локдаун. „Знам, че това е непопулярно решение, наясно съм дори, че може да има протести, но държавата е длъжна да мисли и вместо тези, които очевидно в момента не го правят с главите си“, добави Симеонов. Той добави, че ако се стигне до затваряне на бизнеси, то те ще трябва да бъдат компенсирани поне на 80 %. Същото важи и за хората, които загубят работата и доходите си заради карантината.

„Няма нужда да откриваме топлата вода – нека вземем добрите примери от Европа и дори съседните ни държави“, подчерта Симеонов и посочи като пример Белгия. „Европейската държава затвори на 2 ноември училища, МОЛ-ове, кина, театри, спортни мероприятия и за изминалата седмица отчита два пъти по-малко заболели в сравнение с предходната. В Полша вече обмислят да отворят МОЛ-овете и магазините, които бяха затворени още през октомври, но те затвориха училищата си до края на годината“, уточни Симеонов. Той подчерта, че мярката за училищата е важна, тъй като децата не боледуват, но са най-сериозният преносител на заразата към своите родители, баби и дядовци.

Решението на Столична община за отваряне на коледни базари той определи като престъпление. Валери Симеонов гневно реагира срещу нарушението, извършено от заведение – да заключи 200 души клиенти вътре след 23.30 ч., за да не дойдел някой и да наложи санкция за неспазване на мерките. „Полицаите стоят като статисти отвън, вместо да приложат закона с цялата му строгост – да вземат прокурорско разрешение и разбият вратата. Това заведение трябва да бъде затворено“, категоричен бе лидерът на НФСБ.

Припомняме, досега премиерът Борисов не даваше и дума да се издума за локдаун, но от Националния оперативен щаб още миналата седмица намекнаха за възможно втвърдяване на мерките. В същото време от утре учениците от 6 до 12 клас трябва да се върнат в училище, а учители са готови за бунт, ако не се премине на дистанционна форма на обучение за 2 или 3 седмици за всички деца и всички училища. Не всички родители подкрепят учителите, но медиците са категорични, че само така ще ограничим епидемията.

СПОДЕЛИ