СЗО отрече употребата на Ремдесивир срещу коронавирус

Медикаментът не предпазва от смърт, нито от тежки форми на COVID-19

418
Ремдесивир

Световната здравна организация препоръчва да не се прилага лечение с Ремдесивир на хоспитализирани болни от COVID-19,  защото този медикамент не предпазва от смърт, нито от тежки форми на болестта, предаде АФП.

„Антивирусният медикамент Ремдесивир не се препоръчва за пациенти, приети в болница с COVID-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане“, се казва в комюнике на СЗО. Съобщението идва след като екип от експерти публикува своите заключения в медицинското списание Би Ем Джи, като се подчертава, че има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Разработен срещу ебола, този препарат е продаван от лабораторията „Gilead“ под търговското име „Веклури“. На 3 юли той стана първият медикамент срещу COVID-19, разрешен на европейския пазар. А само преди два дни правителството у нас отпусна още 14 млн. лева за закупуването на нови над 17 000 флакона от лекарството. Общо страната ни ще похарчи за медикамента (зосегашни и бъдещи доставки) 40 млн. лева.

Така нароченият за ефективен при коронавирус Ремдесивир явно ще последва съдбата на хидроксихлорокина, на който също бяха възлагани големи надежди, но употребата му за лечение на COVID-19 бързо беше отречена като неефективна и дори опасна. Още преди повече от месец учени предупредиха, че проучванията не потвърждават ефикасността, за която от „Gilead“ съобщаваха.

 

СПОДЕЛИ