ИСУЛ става „чиста“ болница

Лечебното заведение ще приема само пациенти без коронавирус, засега обаче в София няма да има COVID болница

231
ИСУЛ

Столичната болница „Царица Йоана“ – ИСУЛ става първата „чиста“ болница и спира приема на пациенти с коронавирус, както поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това реши областният медицински съвет на София. Предлага се решението да влезе в сила, след като приключи лечението на сегашните инфектирани пациенти там, вместо те да се местят по други болници. По данни на касата в началото на седмицата в ИСУЛ имаше 69 души с COVID-19.

УМБАЛ „Царица Йоанна“ обаче не може да поеме цялата спешност в столицата, там и досега през нощта и в почивните дни биваха насочвани предимно пациенти с очни травми или за преглед при УНГ-специалист. Лечебното заведение не разполага и с инвазивна кардиология например, което означава, че не може да поеме инфарктите. Затова и „Пирогов“ и „Св. Анна“ на практика ще продължат да обслужват спешните пациенти с различна от COVID патология, като едновременно с това половината им капацитет ще бъде насочен към лечението на болните с коронавирус.

От медицинския съвет обаче не желаят в столицата да се обособява болница само за COVID-19, за каквато реорганизация настоява министър Ангелов. Според експертите това е неприложимо и не се препоръчва. Така на този етап всички болници в София ще продължат да приемат пациенти с коронавирус, с изключение на ИСУЛ, но ще обслужват и останалите болни.

Появиха се обаче съмнения дали решението е медицински аргументирано или е взето заради отказа на лечебните заведения да работят само COVID. И докато в столицата има над 80 болници с договор с НЗОК и въпреки това подобна реорганизация се оказва невъзможна, отсега е ясно какво е положението в останалите областни градове на страната, откъдето също заваляха откази на местните щабове да посочат по една СOVID и една „чиста“ болница.

СПОДЕЛИ