Частен ДКЦ с COVID пакет – преглед, бърз тест и скенер за 350 лева

На този фон държавни и общински болници се молят за помощ и доброволци, лечебницата в Шумен пък чака дарения, за да купи кислород

ДКЦ

Частен ДКЦ в София въведе COVID пакети за диагностика. Офертата на поликлиниката на „Софиямед“ в Люлин включва две възможности – преглед, който се провежда в специално обособено място извън сградата на медицинския комплекс от 11:00 до 13:00 ч. от понеделник до петък, бърз антигенен тест и лабораторни изследвания, скенер на бял дроб и измерване на насищането на кислород в кръвта, като всички те трябва да се извършат преди консултацията. Цената на удоволствието да разбереш дали си заразен с коронавирус е 350 лева. Малко по-евтино излиза, ако смените скенера с рентген. От пакетите могат да се възползват пациенти със съмнения за COVID-19, със или без симптоматика, уточняват от този ДКЦ.

Припомняме, преди дни стана ясно, че частна болница в Бургас събира такса за приемане в COVID отделение от 700 лева. Допълнително се заплаща и за легло, а здравноосигурителни фондове все по-често започват да получават тлъсти фактури от частни клиники за извършено лечение на пациенти с коронавирус, които имат допълнителна застраховка.

На този фон болницата в Шумен събира пари, за да може да купи кислород. „Персоналът и пациентите на МБАЛ – Шумен ще Ви бъдат изключително благодарни, ако в този труден момент, решите да окажете помощ на Вашата болница с парично дарение, с което ще бъде заплащано нужното допълнително количество кислород“, се казва в апела за помощ, качен на сайта на лечебното заведение. Директорът д-р Димитър Костов обясни пред БНР, че с 4-5 пъти се е увеличило количеството течен кислород, нужно за терапията на пациентите с коронавирус.

Продължават да се увеличават и призивите на държавни и общински болници за помощ от доброволци в COVID отделенията.

Иначе по закон у нас всички болници са равнопоставени, независимо от формата им на собственост, на практика обаче примерите за обратното трудно могат дори да се изредят. Освен това леченето на COVID-19 се поема от държавата и касата, включително и за неосигурените, което поставя под въпрос доколко някой позволява на частните болници да се движат на ръба на закона, а понякога и отвъд него.   

СПОДЕЛИ