Прокуратурата ще проверява случая с починалите пред вратата на болница в Пловдив

Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно, единият мъж е бил с тежки придружаващи заболявания, но има и логистични проблеми, заяви директорът на „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов

138
Пловдив
Ръководството на УМБАЛ "Св. Георги" продължава да нищи фаталния инцидент, прокуратурата също назначи проверка

Все още не е ясно защо е бил забавен приемът на двамата мъже, които починаха в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Това съобщи на извънреден брифинг изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов. А междувременно прокуратурата се самосезира и назначи проверка.

Скандалният случай стана известен вчера, след като съпругата на единия починал показа видео, на което се вижда как двамата мъже седят на стълбите, единият с кислородна бутилка, и часове наред чакат да бъдат приети в отделението, в което са пренасочени.

По-рано пред bTV жената разказа, че Господин Господинов е бил разкарван между клиниките в продължение на няколко часа, след дълго чакане на стълбите е бил принуден да се качва пеш към третия етаж, по време на което кислородът му е свършил. Дошлият на място лекар свалил кислородната маска и не сложил нова бутилка кислород. Жената каза още, че мъжът ѝ е бил за хемодиализа, но такава не е правена, тъй като той ѝ се обадил, че не е започнала, въпреки че са му обещали и предупредил лекарите, че не се чувства добре.

Проф. Джамбазов обясни, че основната причина за забавения прием са логистичните проблеми, с които се сблъсква болницата, след преструктурирането на отделения в COVID зони. Той уточни, че проверката все още не е приключила и данните не са окончателни.

Директорът на „Св. Георги“ добави, че Клиниката по токсикология и Отделението по професионални заболявания са били обединени в обща структура за долекуване на пациенти с коронавирус, тъй като леглата в Инфекциозната клиника не са били достатъчни. В едното от отделенията обаче 2/3 от персонала е напуснал. В новата структура са освободени 35 легла. В понеделник там са били превозени 6-ма пациенти. Трима от тях са били настанени, а другите трима, сред които двамата починали, е трябвало да изчакат. Точно двамата мъже, които са били оставени на изчакване, са починалите. Проф. Джамбазов обаче отрече пациентите да са чакали часове на стълбите. За мъжа, който е бил на кислород, той уточни, че по информация от шофьора на линейката, почти през цялото време е бил в спешния автомобил и не е прекарал два часа на стълбите, на които е бил сниман във видеото на съпругата. Той е трябвало да изчака да дойдат медици, за да бъде качен на ръце, тъй като сградата няма асансьор.

Той съобщи, че ще бъде установено кой точно е виновен за забавянето в приема на пациентите, въпреки че персоналът е бил уведомен за преместването им. Джамбазов отрече да има недостиг на кислород в структурата. Двамата пациенти са получили 10-15 л кислород, за да поддържат сатурация (ниво на кислород в кръвта) около 70-80. „Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно, единият пациент е бил с тежки придружаващи заболявания, на хемодиализа, която от доста време не била правена. Пристигнал е при при нас в състояние за спешна хемодиализа, това е едно от основанията той да бъде преведен в структурата за долекуване. Той загива точно по време на стартирането на хемодиализата, когато прави внезапен сърдечен арест“, обясни директорът. По думите му другият мъж е починал на следващата сутрин, той е бил по-възрастният и с тежка инфекция. И двамата мъже са били значително увредени.

„Случаят ще бъде предаден на прокуратурата. Не мога да кажа, че има вина, докато това не се докаже от прокуратурата или от нашата проверка“, добави проф. Джамбазов.

СПОДЕЛИ