Доц. Кунчев: Или спазваме тези мерки, или въвеждаме по-строги

България вече е на 3-о място по смъртност и на 13-о по заболяемост в Европа, сочат данните за изминалите 14 дни

174
мерки
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев намекна, че властта обмисля въвеждане на по-строги противоепидемични мерки

За първи път от пролетта днес властта намекна за възможно въвеждане на по-строги мерки. „В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ. Алтернативата на по-строгите мерки, по думите му, е да има все повече болни и все повече загубени животи.

А за последните 14 дни статистиката е безмилостна: България е на 3-о място по смъртност и на 13-о по разпространение на коронавирусната инфекция в Европа. Средната заболяемост е 658 на 100 000 души население, а смъртността е 14,3 на 100 000 души. „На Балканите страната ни се нарежда на второ място по заболяемост и смъртност от COVID-19, пред нас е само Република Северна Македония. Всички области са в червената зона с над 120 на 100 000 души население. Няма промяна в показателите отпреди седмица, а тенденцията за покачване продължава“, отчете доц. Кунчев.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов също подчерта, че ситуацията е изключително сложна, а мерките, макар и едни от най-меките в Европа, не получават нужното разбиране на гражданите и подкрепа. „Най-лошо е положението в две области в страната – София и Габрово, там заболеваемостта на 14-дневна база е 1000 на 100 000 души. В още няколко, сред които са Перник, Пловдив, Благоевград, Русе и Варна, заразените са над 600 на 100 000“, алармира проф. Ангелов. Според плана на МЗ в тези региони ще се създадат болници само за COVID. „Кои ще са те и какви други мерки ще се наложат там ще решат регионалните областни щабове“, уточни министърът. Припомняме, общинските власти в Благоевград вече обмислят въвеждане на 3-седмичен локдаун със затваряне на всички заведения и магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, аптеките, банките и бензиностанциите, както и вечерен час за учениците до 20.00 часа. Тежките мерки се налагат, тъй като всички места за лечение на пациенти с коронавирус в областната болница са заети.

Проф. Ангелов отказа да коментира трагичния случай в Пловдив, където двама пациенти починаха докато чакат с часове помощ на стълбите на болнично отделение, за да бъдат приети. „Трябва да иззчакаме резултатите от проверката на „Св. Георги“ и на прокуратурата“, лаконичен бе той. Но добави: „Ако продълажваме да бием лекарите и да обясняваме, че са бяла мафия, ще ги загубим, а тези хора са по местата си денонощно, трябва да се прояви разбиране“. Проф. Ангелов призна, че заради нереформираната здравна система случаи на забавено лечение ще има и това е само върхът на айсберга. „Но сега не е време за реформи, такива трябваше да бъдат направени преди 20 години. В момента с тази система разполагаме, нужно е да я усилим и да й сплотим частите“, заяви той.

Все пак здравният министър се закани, че директорите на държавните лечебни заведения, които не изпълняват неговите заповеди относно мерките за овладяване на пандемията, може и да се разделят с постовете си.В страната трябва да се обособят стратегически многопрофилни болници и именно сегашната криза ни показва на кои от тях може да се разчита“, посочи проф. Ангелов.

СПОДЕЛИ