МС отпусна още 6,3 млн. лева за ваксини и 14 млн. лева за Ремдесивир

Други 80 млн. лева са осигурени за медиците на първа линия и за обещаното увеличение на заплатите на всички лекари, сестри и санитари

175
ваксини
Премиерът Бойко Борисов увери, че вече има създадена организация за имунизация срещу COCID-19, когато бъде налична ваксина,

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, правителствотото е отпуснало 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС.  Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия, информират от правителствената пресслужба.

„С решението на МС ще се одобри участието на България в сключените с ЕК договори за доставка на ваксини на територията на България от всички създадени, одобрени и регистрирани от Европейската агенция по лекарства ваксини с оглед българските граждани да имат достъп за безплатно и доброволно поставяне на ваксините, които ще са достъпни за всички хора“, посочи и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„По най-бързия начин, в момента, в който бъде сложена на склад, ще я доставим в България. Имаме пълната готовност за това“, подчерта премиерът Борисов. По думите му ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й.

Министерският съвет одобри също и допълнителни разходи по бюджета на МЗ за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона Ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона. „Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов. Той акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежко болните с COVID-19.

Борисов добави, че правителството всеки ден предприема действия, с които българските лекари да разполагат с всички необходими медикаменти, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус. „Осигуряваме 80 милиона допълнително за ОП „Развитие на човешките ресурси“. С тези средства ще бъдат покривани разходите за всички медици на първа линия, които се борят с пандемията“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък уточни, че от 1 януари догодина заплатите на лекарите ще бъдат увеличени с 600 лв., на сестрите с 360 лв. и 120 лв. за санитарите, както вече беше обещано.

СПОДЕЛИ