Проф. Ангелов нареди: Всеки областен град с поне една COVID болница и една „чиста“

Областните щабове имат срок до края на седмицата да определят кои ще са тези лечебни заведения, като и двата вида трябва да са многопрофилни, обясни здравният министър

3371
болница

Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID-19 и поне една „чиста“. Това е наредил здравният министър проф. Костадин Ангелов на областните управители, които до края на седмицата трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения, съобщи БНТ. По думите му стъпката се налага, тъй като страната ни вече е преминала границата от 600 заразени на 100 хиляди души.

Изпратено е писмо на областните щабове, които да проведат заседания и да дадат отговор коя болница на територията на тяхната област да стане за пациенти с COVID и тя да осигурява достатъчен брой профили, така че да се гарантира достъпно, ефективно лечение и коя да е чиста, която също да осигури достатъчен брой профили, за да гарантира достъпно, качествено и ефективно здравеопазване за цялата друга патология, посочи проф. Ангелов.

Припомняме, преди ден бившият здравен министър д-р Петър Москов апелира тази стъпка да се предприеме веднага, за да не се окаже късно през следващата седмица. Освен това Москов призова за масово тестване в определени групи и региони, за да се избегне пълен локдаун, а да се затварят само хората, които са инфектирани.

Процесът на определянето на COVID и „чисти“ болници обаче едва ли ще мине гладко и толкова бързо, тъй като желаещи да работят само с пациенти с коронавирус няма, а когато става дума за частни структури и заповедите няма да помогнат.

Според информация на Скенер.нюз за София най-вероятно като изцяло COVID-болници ще бъдат избрани Първа или Пета градска, другият вариант е УМБАЛ „Св. Анна“. Но в този случай ще трябва някой друг да поеме спешността и другата тежка патология, тъй като в момента „Св. Анна“ и „Пирогов“ поемат половината от пациентите с коронавирус и си поделят спешните случаи. В момента в бившата Окръжна има разкрити 260 легла за пациенти с коронавирус, което представлява половината от капацитета на лечебното заведение. Би могло и бившата правителствена да се преобразува в COVID болница, още повече, че тя е осигурена във всички отделения с кислород. Вариант е и ИСУЛ. Например Инфекциозна не би могла да поеме всички случаи, тъй като няма интензивно отделение и не е многопрофилна.

Още по-любопитно е и коя или кои столични болници ще бъдат определени за „чисти“, като и тук важи условието те да са големи и многопрофилни. Според запознати един от вариантите е това да бъде частната „Софиямед“ или ВМА – тъй като там Инфекциозната клиника е отделена, а лечебното заведение е в състояние да поеме голяма част от спешността в София.

По думите на проф. Ангелов за столицата няма да е достатъчна по една от двата вида болници. А за другите засега остава задължението да осигурят 20 % от легловата си база за заразените. Припомняме, за болниците, които лекуват пациенти с коронавирус държавата обеща допълнителни 50 млн. лева за ноември и декември.

СПОДЕЛИ