И грипът дойде

Трима души са инфектирани едновременно с грип А и SARS-CoV-2

219
грипът

И грипът дойде у нас, дори вече има хора, които са заразени едновременно с грипен вирус тип А и SARS-CoV-2. Това съобщи проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към БЛС.

От Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ все още не са съобщили за официално регистрирани случаи на грип у нас, но проф. Аргирова е успяла да изолира грипния вирус и коронавируса при трима души, изследвали се по желание с комбиниран мултиплексния PCR тест в столичната болница „Токуда“.

Единият доказан случай е на човек с онкологично заболяване и поради това е с уязвима имунна система, но другите двама са имали само леки подкашляния. „Самият факт на коинфекции не е смайващ по същността си, ако може да се говори за новина, това е, че вече е започнало и разпространението на грипа“, коментира проф. Аргирова. Според нея ще е трудно да се предвиди колко ще се утежни епидемичната обстановка при смесването на грипа и COVID-19, но със сигурност ни чакат тежки зимни месеци.

“Екипът ни работи с максимално натоварване и без почивка. В нашата лаборатория например положителните тестове за коронавируса през последните дни вече са повече от половината от всички направени”, добави вирусологът. По думите й по-сериозно разпространение на грип ще има в края на декември и през януари и февруари догодина. В научните среди се оформят две водещи хипотези за предстоящите месеци: когато се обединят двата типа вируси, ще се влоши драстично протичането, или новите ни хигиенни навици и носенето на маски всъщност могат да намалят разпространението на грипа. „Втората версия е очаквана в държавите, в които има респект към правилата и обществена загриженост те да се спазват“, уточни проф. Аргирова.

Тя изрази притеснение от факта, че у нас изобщо не сме подготвени за масова ваксинация срещу COVID-19, същото важи и за грипа.

СПОДЕЛИ