Здравният министър ще пише план за ваксиниране

Трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания - те да влизат в болница, нареди премиерът Борисов на проф. Ангелов

200
ваксиниране

Здравният министър да изготви план за ваксиниране срещу COVID-19, нареди премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание днес с част от членовете на кабинета. В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на финансите Кирил Ананиев.

„Ние като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК“, категоричен бе премиерът и поиска още до края на годината да е ясно кой ще получи първите дози, кои са рисковите групи, как и къде ще се съхраняват серумите, както и кой ще извършва имунизациите. Припомняме, две ваксини (на Pfizer и BioNTech и на Moderna) вече показаха над 90 % ефективност при проучванията във фаза 3. Министър Ангелов увери, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират – доброволно и безплатно. Засега конкретика обаче няма или поне не е предоставена публично.

Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и свободния пазар за справяне с COVID-19, прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия срещу новия вирус и в помощ на най-уязвимите български граждани бяха докладвани на Борисов. „Тези няколко месеца трябва да преодолеем тази криза. Стотици милиони отиват в здравната система. За лекарствата, за които говорим, всичките те се плащат допълнително“, подчерта премиерът Борисов. Той акцентира, че страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение. „Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14 дни за заболелите с коронавирус са много тежки“, отбеляза министър-председателят. Той добави, че по отношение на тестването България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване. Борисов още веднъж призова за спазване на мерките.

Здравният министър докладва също, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавируса, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. „Нямаме недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарствени продукти, в момента сме създали организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати на територията на България“, допълни проф. Ангелов.

Социалният министър Деница Сачева пък подчерта, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на лекарите и медицинския персонал на първа линия, като общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.

СПОДЕЛИ