SARS-CoV-2 се е появил в Италия още през септември 2019-а

Учени откриха антитела у пациенти, участвали в скрининг на белия дроб между септември миналата година и март 2020 г.

266
SARS-CoV-2

Новият коронавирус SARS-CoV-2 е циркулирал в Италия от септември 2019 г., показва изследване на Националния онкологичен институт, базиран в италианския град Милано. Това означава, че COVIID-19 може да се е разпространил извън Китай по-рано, отколкото се предполагаше досега, предаде Ройтерс.

Световната здравна организация каза, че новият коронавирус и заболяването COVID-19, което той причинява, са били непознати преди първото огнище, за което беше съобщено в Ухан, в централната част на Китай през декември. Първият случай на зараза в Италия пък беше регистриран официално на 21 февруари т.г. в малък град край Милано.

Но изводи от изследвания на италиански учени, публикувани в изданието „Тумори джърнъл“ на Националния онкологичен институт, показват, че 11,6 % от 959 здрави доброволци, участвали в изпитание за скрининг на белодробен рак между септември 2019 г. и март 2020 г., са развили антитела за коронавируса доста преди февруари 2020 г.

Допълнителен специфичен тест за антитела към коронавируса SARS-CoV-2 е бил извършен от Университета в Сиена за целите на същото изследване, озаглавено „Неочаквано откриване на антитела за SARS-CoV-2 в предпандемичния период в Италия“. „Тестът е показал, че четири от случаите за наличие на антитела датират от първата седмица на октомври, което означава, че тези хора са се заразили през септември“, казва Джовани Аполоне, съавтор на изследването. По думите му основният извод от изследването е, че хората без никакви симптоми не само са били с положителни резултати след извършените серологични тестове, но също са имали и антитела, способни да унищожат вируса. „Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението продължително и с нисък ръст на смъртност не защото той изчезва, а само за да изникне отново“, добавя Аполоне.

Припомняме, италиански учени съобщиха още през март, че се е наблюдавал по-висок от обичайното брой на случаите на сериозна пневмония и грип в Ломбардия през последното тримесечие на миналата година, което според тях е знак, че новият коронавирус може да е циркулирал много по-рано, отколкото се предполагаше досега.

СПОДЕЛИ