НОЩ против масовото тестване

Доц. Ангел Кунчев продължава да настоява да се дадат правомощия на здравния министър да командирова лекари

212
тестване

Представители на Националния оперативен щаб (НОЩ) изразиха резерви по отношение на масовото тестване за COVID-19. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна. Това съобщават от правителствената пресслужба.

Становището е изразено в рамките на работно съвещание на представители на НОЩ с премиера Борисов днес, става ясно от съобщението. В срещата са взели участие здравният министър проф. Костадин Ангелов, председателят на НОЩ и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Съвещанието обаче е пропуснал доц. Атанас Мангъров.

По отношение на антигенните тестове пък членовете на щаба отчитат, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

По темата с кадровия потенциал доц. Кунчев отново изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри. Припомняме, това бе едно от предложенията на главния държавен здравен инспектор, направено преди десетина дни и вече е залегнало в закона за бюджета на касата, като поправката, която дава правомощия на РЗИ, е внесена от д-р Даниела Дариткова между първо и второ четене.

Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, като по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена  организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Председателят на щаба и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за COVID.

Проф. Ангелов е категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства. Той обаче добави, че допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени. По отношение на дейността на аптеките Борисов разпореди на здравния министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

СПОДЕЛИ