Най-малко жертви на COVID-19 в София

Най-много починали на 100 хиляди души и като процент от диагностицираните са регистрирани в Смолян и Търговище

303
починали

2130 са жертвите на COVID-19 у нас от началото на пандемията досега. Смъртността в различните области обаче се оказва твърде различна и потвърждава клишето, че София не е България. Според данните на анализатора Тихомир Безлов, който следи развитието на пандемията на седмична база още от нейното начало, към 11 ноември починалите от новия коронавирус в столицата са най-малко – 0,6 % спрямо официално диагностицираните. На 100 000 души население жертвите са 12,9, като в това отношение Плевен дори изпреварва столицата с 12,3 починали на 100 000 население. Там обаче смърността е 1,6 % спрямо регистрираните с положителни проби.

На трето място по най-малко починали е Стара Загора, битката с COVID-19 са загубили 13,4 души на 100 000 население, а смъртността спрямо диагностицираните е 1,4 %. Сред областите с по-ниска смъртност (между 1,7 % и 2,3 %) са още Варна, Перник, Пловдив и Бургас.

COVID-19

Към края на миналата седмица най-много жертви е дала област Смолян. Там загиналите са 79,2 на 100 000 души, а като процент – 6,7 % или 11 пъти повече от София. Стряскащи са данните и за Търговище, където на 100 000 население починалите са 64,9 и 5,3 % спрямо установените положителни случаи. Висока е смъртността и в Пазраджик, Кюстендил и Благоевград. В Шумен, Ямбол и Добрич стойностите по този показател също са над средните за страната.

Статистиката показва, че изминалата седмица е била най-смъртоносна от началото на пандемията у нас, като битката с коронавируса са изгубили 459 души. Според Безлов, броят на починалите ще пpодължи да pасте предвид на това колко са хоспитализираните и колко от пациентите са в интензивни отделения, а и като се има предвид, че болните загиват между 3 и 4 cедмици след заразяването.

Анализаторът обаче изтъква и една оптимистична прогноза. Безлов смята, че има плаха надежда вече да сме достигнали пика на пандемията и вече да се намираме в плато, нещо което обяви и здравният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Дали това е така ще си проличи още през настоящата седмица, но с уговорката, че броят на регистрираните заразени може да се задържа или дори да пада, тъй като все повече хора се изследват с бързи антигенни тестове, но дори и да са положителни, не попадат в официалната статистика, тъй като Националната информационна система брои само положителните PCR тестове.

СПОДЕЛИ