И ваксината на „Moderna“ доказа 94.5% ефективност

Още не е ясно колко дълго трае имунитетът и дали серумът спира разпространението на коронавируса или само предотвратява по-тежък развой на болестта

166
„Moderna“

Ваксината срещу COVID-19 на „Moderna“ е доказала 94.5% ефективност. Това сочат междинните данни от последната фаза на изпитание на американската биотехнологична компания, предаде Ройтерс.

Проучването на „Moderna“ е направено сред 30 000 доброволци. От резултатите на първите 95 от тях, на които е била поставена ваксината срещу коронавирус само 5 са се заразили, срещу 90 инфектирани, които са били на плацебо. 11 от заболелите са в тежко състояние, но нито един от тях не е получил ваксината, а плацебо.

„Ще имаме ваксина, която може да спре COVID-19“, заяви президентът на компанията Стивън Хоге. По думите му „Moderna“ ще кандидаства за одобрение от регулаторните органи в САЩ в следващите седмици, като първоначално ще осигури 20 милиона дози в страната. Целта за догодина е 1 милиард дози за целия свят.

Припомняме, миналата седмица фармацевтичният гигант Pfizer също съобщи, че вече има ваксина, която е доказала над 90% ефективност. За разлика от нея, тази на „Moderna“ не изисква „специални“ условия за съхранение. Серумът може да бъде съхранявана при стандартни температури между 2-8 градуса по Целзий до 30 дни, в хладилник, или при температура -20 градуса до 6 месеца.

Това, което още не се знае, е колко дълго трае имунитетът от препарата, тъй като доброволците трябва да се следят още дълго време. Няма данни и как работи при възрастни, но според представител на компанията, цитиран от БиБиСи, досегашните данни сочат, че ваксината не губи потенциала си при по-стари хора. Не се знае и дали ваксината просто предотвратява по-тежък развой на болестта или спира разпространението на вируса.

Няма обаче значими данни за проблеми с безопасността на продукта – те са най-вече обичайните умора, главоболие и болки при някои от инжектираните. „Това означава, че ваксината работи и провокира имунен отговор“, коментира проф. Питър Опеншау от Imperial College London пред БиБиСи.

Подобно на ваксината на Pfizer, и тази използва подобен подход – инжектира се част от генетичния код на вируса, с което се провокира имунен отговор. И двете клинични проучвания обаче продължават и крайните резултати за ефективността може да се променят.

„Moderna“ има успешни предварителни преговори с Европейската комисия, които на този етап включваха централизирани доставки за страните от ЕС на 80 милиона дози. ЕК има вече договор с Pfizer за 300 милиона дози.

А Русия твърди, че „Спутник В“ – първата руска ваксина, също има 92% ефективност.

СПОДЕЛИ