В САЩ разрешиха синтетични антитела срещу COVID-19

Препаратът ще бъде използван само при леките и умерени форми на заболяването

237
синтетични антитела

Федералното Управление за контрол на храните и лекарствата в САЩ е дало временно разрешение за ново лекарство срещу COVID-19, използващо синтетични антитела, произведени от фармацевтичната компанията Ели Лили.

Препаратът ще бъде използван само при леките и умерени форми на заболяването, но не и за хоспитализираните пациенти на изкуствена вентилация.

Лекарството Бамланивимаб беше разработено специално срещу COVID-19, за разлика от други препарати, като ремдесивир и дексаметазон, които също показаха добри резултати, но техните молекули съществуваха и преди разпространението на пандемията.

Разрешението от американския регулатор беше дадено един месец след като фармацевтичната компания Ели Лили направи спешни постъпки в тази насока. Те се основаваха на клинични опити, проведени с 465 нехоспитализирани пациенти. Участниците били подбрани по критерии да са с тегло над 40 килограма, да са на възраст над 12 години и да са с висок риск от тежко усложнение от COVID-19 и хоспитализация. Бамланивимаб се прилага с една единствена венозна инжекция. По време на клиничните изпитания медикаментът е съкратил броя на хоспитализираните пациенти 28 дни след приложената инжекция. Полученото разрешение ще позволи на лекарите да използват лекарството и извън сферата на клиничните изпитания.

Припомняме, в началото на месец октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп се подложи на подобно лечение. То включваше коктейл от моноклонирани антитела, разработени от американската компания „Редженерон“. Американският държавен глава не спести похвалите си за лечението, след като оздравя само за три дни.

Споменатите синтетични антитела имитират действията на имунната система, след като коронавирусът проникне в човешкия организъм. Те блокират способността на патогена да се захване за клетките и да проникне в тях. Лечението се счита като най-ефикасно в началния стадий на инфекцията, когато антителата все още имат шанс да неутрализират заразителя. Но при втората фаза на COVID-19 вече е неефективно, тъй като тогава опасността не идва от самия вирус, а от свръх реакцията на имунната система, която атакува белите дробове и други вътрешни органи.

СПОДЕЛИ