Мангъров като шеф на COVID отделение: Това е много истинско място, където се умира

Инфекционистът с нова прогноза: „Ако приемем, че в момента 1/3 са положителни, то без локдаун, до края на януари всички ще сме се срещнали с вируса и нещата ще затихнат

Мангъров
Докато здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорката на Инфекциозна болница проф. Татяна Червенякова са с маски, доц. Атанас Мангъров все още не слага такава

След изненадващия ход на здравния министър проф. Костадин Ангелов да назначи най-големия критик на мерките и отговора на държавата на пандемията доц. Атанас Мангъров за шеф на COVID отделението в Инфекциозна болница в София, Скенер.нюз потърси опозиционерът вече с власт за първите му впечатления от работата на първа линия.

– Доц. Мангъров, втори ден сте началник на COVID отделение, как изглеждат нещата отвътре?

– Това е много истинско място, където се умира. В болница трябва да се приемат само пациенти, които имат дихателна недостатъчност и нужда от кислород. Всички останали, включително и хората с температура, кашлица и доказана пневмония могат да се лекуват вкъщи, но при условие, че доболничната помощ най-после се включи в битката и преглежда тези пациенти, и то не само по телефона. Например от сутрешната ми визитация установих, че поне половината от настанените при нас спокойно могат да бъдат изписани.

– Звучите доста по-различно от времената, когато наричахте коронавируса обикновено грипче и не бяхте на първа линия. А и не отидохте на протеста срещу правителството, защо?

– Не, не съм си променил възгледите. Това е вирусна инфекция, която е самоограничаващо се заболяване. Имаме нов патоген, който – да! – убива хора, но продължавам да твърдя, че повечето от тях са възрастни и с други тежки придружаващи заболявания. И че смъртността у нас не е по-висока от тази в останалите европейски държави, част от които предприеха много строги мерки и пълен локдаун. А за обявения протест, никога не съм казвал, че ще бъда на него. Не са ми запушили устата, но смятам, че мястото за обсъждане на мерките и действията не са площадите.

– Значи ли това, че продължавате да настоявате за отваряне вместо за затваряне?

– Категорично. Мерките на правителството са много правилни в момента, дано премиерът да не се поддаде и да не пристъпи към локдаун. При този темп на заболяемост и с всичката условност на това, което знаем, ако приемем, че в момента 1/3 от българите са заразени, то моята прогноза е, че до края на януари почти всички ще сме се срещнали с вируса и пандемията ще затихне.

– Но ако не стане така, няма да ви останат дипломи за късане, понеже вече веднъж казахте, че през лятото вирус няма да има. Ще поемете ли отговорност, ако пак сбъркате?

– Не мога да нося отговорност за природно бедствие. А това, което се случи през лятото, беше следното – понеже коронавирусът не е особено опасна инфекция и не убива много от гостоприемниците си, то тя не се самоограничи и не изчезна.

– Бяхте изрично помолен от здравния министър да спазвате мерките и да носите маска, правите ли го?

– Днес влязох с маска в отделението, но няма да слагам скафандър. Мия си ръцете, но това го правя от малък. И ще се опитам да променя малко алгоритмите на работа и по отношение на отчетите към НЗОК, и по отношение на терапията. На практика лечение няма и това най-после трябва да стане ясно и спокойно да бъде обяснено на хората. Да, те са в паника и си мислят, че като ги приемат в болница и ще ги лекуват. Не, трябва да се чака да им мине. Проблемът е, че при другите вируси острата фаза е 3-4 дни, а общо за около седмица до 10 дни нещата отминават. Докато при коронавируса острата фаза е 13-15 дни, с евентуална поява на усложнения след 9-ия ден. И това плаши пациентите. Но моят съвет е просто да лежат повече, някой да ги обгрижва, да пият много течности, аспирин в ниски дози до 100 милиграма като противосъсирващо средство или евентуално антистенокардин. Ако температурата не е висока, няма нужда да се сваля, защото така организмът се бори с инфекцията. Все пак вечер може да се приема и парацатемол, например. Антибиотиците не помагат. Дори и на снимката или скенера на белия дроб да се вижда така прословутото матово стъкло, това не предполага автоматично влючване на антибиотик, тъй като става дума за вирусна пневмония. Едва когато има насложена вторична бактериална пневмония, тогава се предписва антибиотично лечение. А двете се различават много лесно: вирусната се вижда, но не се чува на слушалка, а бактериалната се чува много ясно. Отново ще повторя – в болница трябва да се премат само хора с дихателна недостатъчност, всички други да се проследяват от джипитата. А относно ремдисивира и плазмата аз лично съм скептичен, тъй като няма данни, че помагат.

– Но ще издържи ли здравната система, защото при липса на локдаун виждаме какво се случва?

– Случва се, защото хората са уплашени и всички искат да се лекуват в болница. И защото здравната система, която стои на два крака – болнична и доболнична помощ, беше оставена да се справя само с единия си крак. Ще потретя: време е джипитата да влязат във войната. И да, здравната система е натоварена, но тя е затова – да се натоварва, лекарите са за това – да лекуват и да се пазят. И да получават добро заплащане.

– Помоли ли ви премиерът Борисов за съвет относно лечението, докато беше болен?

– Писах му смс-и и той ми отговаряше. Но други го лекуваха. Днес слушах изявлението му и той много точно описа как протича болестта. Радвам се, че вече е здрав и виждам, че и Международният валутен фонд е определил мерките, които предприема Борисов като правилни.

– А вярно ли е, че повишението ви е трябвало да бъде по-голямо?

– Това са спекулации, които няма да коментирам.

СПОДЕЛИ