Здравният министър назначи доц. Мангъров за шеф на първа линия

Противникът на мерките и маските ще оглави COVID-клиниката на Инфекциозна болница и ще трябва да носи предпазни средства

691
Мангъров
Доц. Атанас Мангъров вече официално е част от първата линия в борбата срещу COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов е назначил най-големия критик на мерките и действията на държавата по време на пандемията доц. Атанас Мангъров за началник на Клиниката в Инфекциозна болница, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус. Това обяви самият Ангелов по време на посещението си в Координационния център в Инфекциозна болница. „Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата с COVID-19, сега отговорността за лечението на тези пациенти ще е и негова, рамо до рамо с колегите му, като единственото ми изискване е да спазва мерките“, уточни министърът.

Инфекциозна болница разполага със 120 легла, от които 80 са отделени за COVID-19, като 78 са заети. Очаква се отделението да се разшири с още 10 легла на третия етаж в близките дни. Директорът проф. Татяна Червенякова уточни, че доц. Мангъров, който досега ръководеше детското отделение, сам е подал молба за преназначаване. Мотивът бил, че в момента неговата клиника не е натоварена, а болните деца са малко. Както Скенер.нюз обаче разкри до преди дни инфекционистът не беше стъпвал в COVID-клиниката.

Сега, по думите му, ще се опитада „попромени“ нещата отвътре. „Например даването на антибиотици не е съществено. Важно е болните да са на щадящ режим, да им се дават антиагреганти, кислород и да се чака. Скафандрите също са безмислени“, обясни пред журналисти инфекционистът.

Доц. Мангъров е един от най-яростните противници на българския, а и на световния отговор на пандемията, като многократно е заявявал, че това е обикновен вирус, който ще покоси само „сухите съчки“, че носенето на маски предпазва колкото носенето на червен конец, че болните не се лекуват, а им минава след почивка и чайчета. Той прогнозира и че след юни вирус няма да има, като съвсем очевидно това му твърдение се сблъска челно с действителността и се сгромоляса. И макар да беше обещал да си скъса дипломата, ако прогнозите му се окажат грешни, той не само не го направи, но и продължи да съветва премиера Борисов да не предприема никакви мерки и да остави пандемията да се движи по естествения си ход. За което много негови колеги го обвиниха, че настройва обществото да не се пази, а някои дори го докладваха на етичната комисия на БЛС. Тази вечер пък е заявен протест на АБВ пред здравното министерство, с участието на доц. Мангъров.

Проф. Костадин Ангелов подчерта още, че няма увеличение на смъртните случаи от COVID в страната. „Отново има натрупване на случаи, които не са били въведени навреме. Днешните 106 починали не са от един ден, а е събран броят им от няколко дни“, увери той. Здравният министър още веднъж обясни, че от четвъртък ще бъдат въведени „зелени коридори“ за възрастните в цялата страна, като той настоява от мярката да се ползват и хронично болните, а все още се уточняват часовете, в които ще важат коридорите и ясните указания в бъдещата заповед.

„Всички училища на територията на България, които са достигнали 20% заболеваемост, ще преминат на дистанционно обучение“, съобщи още проф. Ангелов. По думите му това ще важи и за началните класове.

Все още се обсъжда и дали бързите антигенни тестове, които се използват все по-масово, включително и в изнесените пунктове пред болниците, да станат официална алтернатива на PCR тестовете. „Държа да отбележа, че антигенните тестове са безплатни само за хората със симптоми, но 40-45% от хората, които отиват да се изследват във фургоните пред болниците, са без симптоми“, добави министърът. Той отново посочи, че лечебните заведения ще бъдат компенсирани от МЗ за изхарчените средства за закупуването на тези тестове.

Проф. Ангелов беше категоричен, че в София в момента няма проблем с леглата, като добави, че големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да отделят не по-малко от 50% от капацитетата си за лечение на пациенти с COVID-19 и за тази цел вече са отпуснати 50 млн. лв. от бюджета за ноември и декември.

СПОДЕЛИ