И аспиринът влиза в действие срещу COVID-19

Във Великобритания предстои проучване дали едно от най-употребяваните лекарства в света може да намали риска от образуване на тромби при инфектирани с коронавируса

266
аспиринът

Едно от най-често употребяваните лекарства в света – аспиринът, ще бъде оценен като средство за възможно лечение на COVID-19 в едно от най-мащабните проучвания във Великобритания, което ще оцени дали той може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци – тромби, при хора със заболяването, предаде Ройтерс.

Учените, които работят в проучването RECOVERY, включващо няколко потенциални терапии за COVID-19, заявиха, че имат сериозни аргументи да изследват и аспирина, който обикновено се използва като средство за разреждане на кръвта, извън качествата му на болкоуспокояващо и антипиретично лекарство. „Съществува ясна причина да смятаме, че аспиринът може да бъде от полза и в този случай, освен това той е безопасен, евтин и широко достъпен“, коментира д-р Питър Хорби, един от изследователите, ангажирани с проучването. От екипа припомнят, че пациентите, заразени с коронавирус, са изложени на по-висок риск от образуване на съсиреци поради хиперреактивни тромбоцити. Аспиринът е антитромбоцитен агент и може да намали този риск.

Очаква се най-малко 2000 пациенти да получават на случаен принцип 150 mg аспирин дневно заедно с обичайния терапевтичен режим за инфекцията. Резултатите на тези пациенти ще бъдат сравнени с резултатите на поне 2000 други, които получават стандартното лечение за COVID-19 самостоятелно, посочва уебсайтът на проучването.

Други терапии, които се тестват в проучването RECOVERY, включват често използвания антибиотик азитромицин, комбинацията липинавир/ритонавир, както и коктейл от антитела на Regeneron, използван за лечение на симптомите на COVID-19 при президента на САЩ Доналд Тръмп.

Проучването RECOVERY беше първото, което доказа, че дексаметазон, също евтино и широко достъпно лекарство, може да спаси живота на хора, тежко болни от COVID-19. Също така RECOVERY доказа, че антималарийното лекарство хидроксихлорохин няма голяма полза при лечението на пациенти с COVID-19, припомня Ройтерс.

СПОДЕЛИ