Лекари: Училища, ресторанти, барове и кина да се затворят за 3 седмици

Само така ще се прекъсне веригата на разпространението и ще се забави темпът на заразяване, за да са по-поносими щетите във всеки смисъл, категоричен е доц. Добрин Василев

7846
лекари
Доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"

Лекари призовават здравните власти за по-строги мерки и то веднага. „Максимално сурови мерки са необходими сега, за да има смисъл и надежда за по-поносими щети“, обясни кардиологът от Александровска болница доц. Добрин Василев. Той е един от медиците, който още в началото на пандемията, макар да не е нито инфекционист, нито вирусолог, предупреждава за опасностите и с голяма доза точност предвиди развитието на инфекцията и пораженията, които тя нанесе.

Според доц. Василев веригата на разпространението трябва да се прекъсне в обществото, но то е безкрайно недисциплинирано. „Прав е премиерът, че тази болест може да се преодолее с дисциплина и взаимна отговорност. Нашето общество това не го показва и затова сме на това ниво“, коментира кардиологът.

По думите му се прекалява с апокалиптичните приказки за затваряне на държавата. „Не са необходими КПП-та. Има три рискови места. Първото са училищата – децата много трудно могат да спазват противоепидемични мерки. Другите са ресторанти, барове, кина, театри. Знам, че звучи лошо, но навсякъде, където се пресичат потоци на големи групи хора, създава възможност за разпространение на вируса. Ако за три седмици се затворят, ще се прекъснат веригите за разпространяване, след което да се отворят, но при стриктно спазване на мерките, а те са елементарни – маски, дистанция и дезинфекция“, предложи доц. Василев.

Той добави, че проблемът на епидемичната обстановка е дифузното разпространение на болестта в обществото. „А при такова разпространение дори всички болници да приемат само пациенти с коронавирус, ще има повече тежки случаи, отколкото са изобщо болничните легла. Дори да си представим, че всички лекари лекуват само това, броят на болните ще е по-голям от броя на леглата. Ние 5 милиона легла не можем да отворим“, поясни медикът.

„Здравният министър проф. Костадин Ангелов и държавният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев правят всичко, което могат, максималното на възможностите си“, коментира действията на властта кардиологът, но подчерта, че без локдаун няма никакъв шанс епидемията да бъде овладяна. Припомняме, вместо това обаче, днес управляващите предложиха далеч по-меки мерки.

СПОДЕЛИ