Ананиев развърза кесията – 6,5 млрд. лева за здраве през 2021

Финансовият министър и бивш здравен призна, че заплатите на лекарите и сестрите са ниски, но механизмът на финансиране не позволявал повишение с решение на правителството

159
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на финансите

Финансовият министър и бивш здравен Кирил Ананиев развърза кесията и обяви, че един от приоритетите на правителството за следващата година ще е здравеопазването, което за първи път ще разполага с 6,5 млрд. лева, което е увеличение от около 780 млн. лв. спрямо тази година, или ръст от около 12%. „Това увеличение обаче няма да е наливане на пари в системата, а има конкретни цели и приоритети, които правителството преследва. Вътре в тези средства е заложено увеличението на заплатите на хората на първа линия, всички предпазни средства, за NAT технологиите, за Националната здравна информационна система, за тел. 112, който работи с остаряла техника, осигурени са парите за строителството на детската болница и за редица други дейности“, обясни министърът пред Нова телевизия.

По думите му бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави са акумулирали всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период, в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи, е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика, коментира още той.

Финансист №1 обяви, че след разговори с Българския лекарски съюз, заплатите в здравеопазването са фиксирани –  900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари. Ананиев призна, че това са ниски възнаграждения, но механизмът на финансиране у нас не позволява да има повишение с централно решение на правителството, а това може да стане само с решение на болниците.

СПОДЕЛИ