Шефът на РЗИ-София хвърли оставка

Карантинираният здравен министър проф. Костадин Ангелов, който се похвали с отрицателен тест, я прие

691
РЗИ-София
Д-р Данчо Пенчев

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е подал оставка, съобщиха от здравно министерство. Мотиви не се съобщават. „Информираме ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Проф. Костадин Ангелов приема оставката“, съобщиха от МЗ.

Припомняме, в петък СРЗИ наложи карантина на премиера Бойко Борисов, който се оказа контактен със заразения с коронавирус зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. След отрицателен тест на премиера, в събота карантината беше отменена, а в неделя самият Борисов обяви, че има COVID-19. Няколко дни по-рано и президентът Румен Радев бе контактен на заразен с коронавирус, но след отрицателни PCR-и и неговата карантина бе отменена. Според заповедта  на МЗ отрицателният PCR не е условие за отмяна за карантина, но според д-р Пенчев това било негова преценка заради важността на работата на премиера и президента.

Междувременно стана ясно, че PCR-тестът на министър Ангелов, който се оказа контактен от първа линия на Бойко Борисов и се самоизолира, е отрицателен. В профила си във Фейсбук той подчерта, че въпреки добрата новина остава под 10-дневна карантина, считано от петък, 23-ти октомври, каквито са правилата. По лекарска преценка следващият му тест е назначен за петък тази седмица. „Правилата са за всички, няма да има промяна в заповедта за карантината заради важни длъжности“, категоричен е здравният министър.

 

СПОДЕЛИ