311 млн. лв. повече за здраве догодина, вместо обещаните 460 млн. лева

НЗОК с право да дава допълнителни пари на големите болници, които лекуват COVID-19, а медицинските сестри за първи път ще разполагат с отделно перо от 20 млн. лева

227
здраве

С 311 млн. лева повече са предвидените разходи за здраве за догодина в проектобюджета на НЗОК. Това обаче е с близо 150 млн. лева по-малко от обещаните от премиера Бойко Борисов 460 млн. лева. Все пак има възможност средствата да са колкото обяви министър-председателят, но това ще стане ясно от бюджета на здравното министерство за 2021 г., както и колко пари ще влязат в системата по европрограми.

С 5,084 млрд. лева ще разполага здравната каса през следващата година, предвижда проектът на бюджета на НЗОК, който Надзорният съвет ще разгледа в понеделник. Това означава 340 млн. повече приходи в сравнение със сегашните 4,744 млрд. лв. или със 340 млн. лв. повече. Разходната част за здравноосигурителни плащания за догодина е разчетена на 4,764 млрд. лв. срещу 4,453 млрд. лв. за тази, а резервът ще е 149 млн. лева. Повече пари ще има по всички пера, като традиционно най-много пари ще отидат за болниците и лекарства.

Увеличението в болничната помощ ще е със 127 млн. лв. – от 2,247 млрд. лв. през 2020-а на 2,374 млрд. лева през 2021-а, като в тези пари не влизат част от средствата в резерва. Освен това догодина касата ще може да дава повече пари на болниците, които лекуват основно пациентите с COVID-19, но това ще може да става само по време на извънредна епидемична обстановка. Предвижда се допълнителните средства да се отпускат с решение на Надзорния съвет, но на тях ще имат право онези лечебни заведения, които осигуряват комплексно интензивно лечение на заразени с коронавирус; разкрили са функциониращо мултипрофилно спешно отделение. имат интензивни, педиатрични, терапевтични и хирургични легла за активно лечение; притежават разрешение за осъществяване на дейност по минимум 20 клинични специалности; имат разкрито отделение за интензивно лечение с не по-малко от 15 изцяло оборудвани легла; персоналът на основен трудов договор е поне 900 души; приемат минимум 1600 пациенти на месец и имат обособени не по-малко от 10 реанимационни легла за COVID-19. На тези условия отговорят само най-големите болници в София и страната, така че вероятно те ще са единствените, които ще могат да разчитат на по-голямо финансиране.

За първи път догодина са заделени и 20 млн. лв. за медицинските сестри, като с промени в закона за здравното осигуряване се предвижда те да станат договорни партньори на касата и да получават пари за дейност в частните им практики, каквито вече им позволиха да отварят. Припомняме, здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща на сестрите отделно финансиране от НЗОК, както и Българската асоцияция на професионалистите по здравни грижи да бъде включена в преговорите по НРД.

През 2021 г. бюджетът за лекарства ще е 1,332 млрд. лева срещу 1,243 млрд. лв. през тази или с 89 млн. лева повече. НЗОК предлага през 2021 г. да рездели медикаментите на четири, вместо на сегашните три групи – с протоколи за домашно лечение, без протоколи и лекарства за рак в болниците, а в новата графа ще влязат най-скъпите терапии, чийто годишен разход за пациент е равен или по-висок от 3 пъти брутния вътрешен продукт на човек от населението.

Джипитата също ще получат повече пари през следващата година – 261 млн. лв. срещу 244 млн. лева през тази. За специалистите в изнъболничната помощ за предвидени 283,2 млн. лв. срещу 264,7 млн. лв. през тази, а за зъболекарите – 192,38 млн. лв. срещу 179.8 млн. лв. през 2020-а. Догодина за лабораториите са планирани 100,9 млн. лв. срещу 94,3 млн. лв., които имаха на разположение тази година, а за медицински изделия ще бъдат отделени 115,9 млн. лв. срещу 110 млн. лв. през настоящата година.

СПОДЕЛИ