Москов: Здравният министър да поеме на ръчно управление болниците

РЗИ и МВР да глобяват всеки, който не спазва мерките, а държавата да плаща компенсации, ако се наложи временно затваряне в даден регион, предлага бившият министър

246
Москов
Д-р Петър Москов, бивш министър на здравеопазването

Бившият здравен министър д-р Петър Москов представи план от три точки за справяне с COVID-кризата. „Първо – казваме на обществото, че нямаме възможност за нов локдаун, а и не искаме пълно затваряне, не можем и да си го позволим. Но тогава изискваме драконово спазване на сегашните мерки – маски, дистанция и дезинфекция. А това означава всеки полицай и всеки санитарен инспектор да се превърне в санкциониращ орган. Второ – разработване на регионални планове, които при определени и ясни показатели, налагат временно затваряне на заведения, училища или цели квартали. Но тогава моментално държавата компенсира затворените финансово, така че всеки един да преживее тази седмица или две без работа например. И трето и най-важно – преструктуриране на болничната и цялата здравна система, законодателно и финансово, през поемане на ръчно управление на болничната помощ от здравния министър“, разясни Москов пред бтв.

Според него, дотук управлението не се е справило с пандемията, защото обществото е разделено на две, и то с крайно полярни мнения. „Това е недопустимо политическо управление на кризата“, категоричен е бившият здравен министър. По думите му в COVID-епидемията има както чисто здравни аспекти, така и много политика и пари. „Ако си дадем сметка за това, като погледнем какво става по света, ще видим, че това все повече се използва като част от политически противоборства и все повече излиза от същността на темата – как се справяме с това по-малко хора да се заразяват и умират“, коментира лидерът на КОД.

Той призна, че е предложил помощ на здравните власти, като е предоставил математически модели, както и различни индикатори, според които да се управлява кризата.

„Ако 1000 души имат контакт с вируса, 80% от тях няма да разберат, че го имат. Останалите 20% ще влязат в болница и ще прекарат там 15 дни. Това означава, че за тези 200 души ще са нужни 3000 легла, защото всеки следващ ден ще влизат по толкова пациенти. Ще са нужни 150 интензивни легла, което означава, че това са критичните нива, на които сме вече, и от които системата ще дава пробойни. Ако в момента има някакви свободни легла в реанимация и половината от тях са концентрирани в София, те са около 300. На нас само за COVID-19, само при тази ситуация с 1000 новозаразени днес, са ни нужни 150. Ако тази крива продължи нагоре, просто няма да има такива легла“, предупреди Москов. По думите му, ако нещо не се промени, кризата ще дойде около Коледа. „Това е проблемът, а не кой доктор е по-голям паникьор от друг“, добави бившият здравен министър.  

„Ако нищо от трите точки, които изброих, не се случи, държавното здравеопазване, което все повече се натоварва (говорим за 20 болници) може и да издържи, но след края на пандемията резултатът ще е, че ще идвате на паметника на починалото държавно здравеопазване за благодарност“, завърши емоционално д-р Москов.

СПОДЕЛИ