Доц. Добрин Василев: Гените определят как ще протече COVID-19

По-вероятно е да се намери лечение, отколкото ефективна ваксина, смята калдиологът от Александровска болница

351
Доц. Добрин Василев
Доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"

Започват да се натрупват все повече доказателства, че гените, които носим, определят как ще протече COVID-19, съобщи пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“. За 40% от хората се счита, че карат коронавирусната инфекция абсолютно безсимптомно, 5% я прекарват критично, припомни той. По думите му абсолютно е доказано, че мъжете са предразположени към по-тежко протичане на заболяването.

„Ще бъде изключително трудно да се направи ефективна ваксина срещу коронавируса. Или поне повечко ще трябва да почакаме за нея. При двата предишни коронавируса ваксина и решение така и не бяха открити. Инвестициите в решение на проблема са били изключително малко“, посочи още доц. Василев.

Според него е по-вероятно да се намери някакво лечение. „В момента ремдесивирът е начален препарат, от който да се тръгне. Беше доказано, че от него има полза. Според голямо американско проучване позитивното въздействие на медикамента е факт, затова и се оспорват резултатите от проучването „Солидарност“ на Световната здравна организация, чийто първи изводи са, че Ремдесивир, както и още три медикамента, не оказват ефект върху нмаляването на смъртността от COVID-19“, обясни кардиологът.

„Натрупа се умора у хората и пада гардът за защита и за предпазване. Източна Европа е прекрасен пример за това колко са важни противоепидемичните мерки. През пролетта се говореше колко е резистентна Източна Европа за вируса, как не се предавал, как сме ваксинирани с БЦЖ и с не знам още какво си и виждаме какво се случва в момента. Буквално вирусът ни „разката“. Това, което се промени от пролетта досега – мерките и неспазването им от населението“, коментира доц. Добрин Василев. Той смята, че медицинският проблем започва вече прекалено много да се политизира и това няма да помогне.

Относно намаляването на карантината от 14 на 10 дни, лекарят отбеляза, че шансът за заразяване намалява силно след няколко дни, но не е равен на нула. „Това обаче е така и при 14-дневна карантина, както и при наличие на отрицателен PCR тест, защото има специфична динамика в отделянето на вируса в зависимост от момента на заразяване. И в зависимост от това в кой момент от момента на заразяване сте хванали пациента да го изследвате, може да получите практически почти всякакъв резултат. Включително пациентът да е активно болен и въпреки това PCR-ът му, който е приет за стандарт, да бъде негативен“, обясни шефът на Клиниката по кардиология на Александровска болница.

СПОДЕЛИ