COVID-19 уби проф. Георги Хубчев – лекар на годината за 2019-а

От началото на пандемията досега починалите медици са 17

295
Проф. Георги Хубчев
Проф. Георги Хубчев

COVID-19 отне на България един от най-уважаваните медици – проф. Георги Хубчев, избран за лекар на годината за 2019-а и номиниран за Медицински Оскар и за тази година.

Рано тази сутрин, 66-годишният началник на АГ отделението в УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас е загубил битката с вируса, съобщиха от лечебното заведение. Проф. Хубчев бе диагностициран с коронавирус на 2 октомври и след влошаване на състоянието му, бе хоспитализиран в реанимация. 15 дни колегите му са се борили за неговия живот, използвайки всички възможни методи и лекарства, използвани в света за овладяване на тежките усложнения. Въпреки това акушер-гинекологът, който е нямал придружаващи заболявания, умира.

„Днес Бургас загуби един от най-добрите си лекари, знаково име в медицината“, написа кметът на града Димитър Николов във Фейсбук. А собственикът на частната УМБАЛ „Дева Мария“ и бивш депутат от ГЕРБ Семир Абумелих обяви, че след загубата на един от най-близките си приятели, болницата излиза на първа линия в борбата с коронавируса. „Говорих със здравния министър, ако реши, давам му ключовете и да я направим изцяло COVID-болница“, заяви Абумелих пред журналисти. Припомняме, Бургас е един от районите в страната, където в момента има проблем с недостиг на легла за пациенти с коронавирус и медицински кадри, които да се грижат за заразените.

Проф. Георги Хубчев е роден 1954 г. Той е акушер-гинеколог с огромен опит. Той завършва Медицински университет в Плевен през 1980 г. Освен гинекология, има и специализации по тазова хирургия, лапароскопска хирургия, урогинекология, онкогинекология, гинекологична ендокринология и 4D ехография (пренатална диагностика). В началното на 2018 г. защитава дисертация на тема „Оперативно лечение на стрес-инконтиненцията при жените“.

Проф. Хубчев беше известен с редица иновативни подходи при лечение на гинекологични заболявания. Член беше и на Европейската асоциация по урогинекология.

Според официалните данни на здравното ведомство, от началото на пандемията досега починалите медици са 17, а над 1500 здравни работници се заразиха с новия вирус.

СПОДЕЛИ