Проф. Ангелов: Спазването на мерките ще свали заболяемостта с 30 %

Правим всичко възможно, за да няма недостиг на легла и медицински персонал, заяви здравният министър от „червената зона“ - Търговище

241
епидемия
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Благодаря на всички, които спазват мерките и апелирам да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея, но трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е! Не си носете маските като украшение. Те помагат! Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболяемост. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който днес посети „червената зона“ – Търговище. Там той посети областната болница, проведе работна среща в регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб.

Проф. Ангелов съобщи, че МЗ ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ-Търговище и в МБАЛ-Шумен. „С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на COVID-19 в региона, като основната задача беше да видим къде областите трябва да си сътрудничат. От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията е на ниво и няма място за притеснения“, посочи проф. Ангелов.

От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в област Търговище е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385. Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ-Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 души. „При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията  на детско психиатрично отделение – 10. По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово“, обясни за плановете проф. Ангелов.

По думите му областта разполага с  консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал“, категоричен беше здравният министър.

В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента  са 28 медицински служители, 27 учители, от които в лечебни заведения са двама, на домашно лечение – 24, един е починал. Положителни за COVID-19 са и 12 ученици, като всички са без симптоми. 295 са карантинирани.

„Мога да ви уверя, че правим всичко възможно. Осигурили сме финансов ресурс, леглова база, логистика. Но по отношение на самодисциплина и отговорност няма как да го направим със заповед към всеки един гражданин. Нека ежедневно да напомняме да се спазват мерките. Само по този начин ще ограничим разпространението на заразата. До преди 4 месеца нямаше нито един случай на COVID-19 в Търговище – защото тогава хората спазваха мерките. Сега обаче резултатът от неглижирането им е налице“, посочи областният управител на Търговище Митко Стайков.

СПОДЕЛИ