15 % повече българи без здравни вноски

В НЗОК обаче има пари, само болниците са икономисали 191 млн. лева, тъй като хората не търсят помощ от страх от зараза

225
здравни вноски

15 % е прогнозният ръст на хората без здравни вноски към края на годината, обяви министърът на финансите Кирил Ананиев. По думите му увеличението е заради пандемията и последвалия икономически спад. „Данните на НАП за края на 2019 година сочат, че българските граждани без редовни здравни права са 527 700“, каза още Ананиев, който само до преди три месеца беше здравен министър.

Това обаче няма да попречи на НЗОК не само да не е на „червено“ в края на годината, ами ще може дори да завърши 2020 г. с огромен излишък. Причината е, че хората не търсят помощ от страх от зараза и така само болниците са икономисали 191 млн. лева. Справка на касата за изплатените на лечебните заведения средства за септември показва, че за миналия месец болниците са получили 180,5 млн. лева, при заложен средномесечен разход от 187 млн. лева.

Припомняме, от септември бяха увеличени цените на всички клинични пътеки веднъж с по 20 лева и втори път с 10 %. И въпреки това голяма част от болниците не са успели да достигнат лимитите си. Независомо от дейността им обаче, касата им изплаща до 85 % от прогнозните бюджети.

Общият бюджет за дейност на болниците за 2020 г. възлиза на 2,2 млрд. лв., като до края на септември очакваният разход беше за 1,683 млрд. лв., но той е 1,492 млрд. лева. С остатъка ще бъде компенсирано увеличението на пътеките, както и ще бъдат разплатени до 75 млн. лева за надлимитната дейност през 2015 г. и 2016 г. И въпреки това се очертава немалък излишък, за който БЛС и НЗОК трябва да се договорят как да бъде изразходван. Това трябва да стане с подписването на пореден анекс към НРД 2020, в противен случай парите за здраве от осигуровките ни ще потънат в общата хазна и няма да бъдат използвани по предназначение.

СПОДЕЛИ