Обрат: Ремдесивир не намалява смъртността от COVID-19

Резултатите от клиничното проучване Solidarity на СЗО на четири препарата са обезкуражаващи, японски учени пък извадиха лекарство за язва на преден план

1492
Ремдесивир

Лекарството Ремдесивир няма съществен ефект за намаляване на смъртността от COVID-19, сочат заключенията от дългоочакваното клинично проучване Solidarity (Солидарност) по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Резултатите са обезкуражаващи предвид надеждите за скорошно намиране на ефективно лечение на болестта. Припомняме, в сряда правителството у нас отпусна 2,1 млн. лева за закупуването на ремдесивир.

Проучването е проследило ефекта от ремдесивир и още три потенциални лекарства при 11 266 хоспитализирани пациенти. Нито едно от тях не е повлияло значително за намаляването на смъртността сред тях или да понижаване на броя нуждаещите се от изкуствено обдишване, съобщава „Файненшъл таймс“, като се позовава на копие от доклада със заключенията.

“Ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон изглежда имат недостатъчен ефект за намаляване на смъртността при хоспитализираните пациенти“, пише в доклада. Резултатите показват, че тези препарати не намаляват чувствително продължителността на болничния престой на заболелите.

Все още проучването не е минало независима експертна оценка, уточнява „Файненшъл таймс“. Американската фармацевтична компания Gilead коментира пред Ройтерс, че заключенията в доклада са непоследователни, констатациите са преждевременни и че други проучвания са потвърдили ползите от ремдесивир.

В същото време учени от Хонконгския университет са установили, че достъпен антимикробен препарат, използван за лечението на язва на стомаха и бактериални инфекции, е ефикасен в борбата срещу коронавируса. Става дума за ранитидин бисумтов цитрат (RBC), който е изпитан на хамстери.

В резултат на експеримента вирусното натоварване в клетките на белите дробове на заразените гризачи е намаляло над 1000 пъти, информира MedicalXpress. Освен това, препаратът значително е намалил нивото на основните противовъзпалителни цитокини и хемокини, в случай на тежко протичане на COVID-19. Учените отбелязват, че RBC има ниска цитотоксичност с висок индекс на селективност, което говори за неговата безопасност в сравнение с ремдесивир.

СПОДЕЛИ