Борисов нареди карантината да се съкрати на 10 дни

В момента лекарите изследват колкото е необходимо, на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове, заяви премиерът

237
карантината
Премиерът Бойко Борисов с обръщение от Брюксел

Карантината да се намали от 14 на 10 дни. Това поиска премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където се провежда редовното заседание на Европейския съвет. Припомняме, преди дни за тази възможност съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Разпоредил съм да намалят карантината на 10 дни. В момента лекарите тестват колкото е необходимо, затова на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове“, обяви министър-председателят. Според него това ще помогне за опазване на психичното здраве на хората. „А и е много важно децата да ходят на училище“, добави Борисов. Премиерът обаче апелира към по-голяма отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места.

„Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли, а не сега в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията“, каза още премиерът.

Той отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. „Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, напомни Борисов и уточни, че ако се прилагат разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания в заповедите, няма да се налага да се предприемат каквито и да било други ограничения.

СПОДЕЛИ