Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите са доставени

Трудно се демонстрира загриженост, след като вие не спазвате мерките, не приемам хематолог да говори за епидемия, обърна се здравният министър проф. Костадин Ангелов към проф. Георги Михайлов

240
ваксини
Здравният министър проф. Костадин Ангелов направи пореден опит да убеди депутатите да носят маски в сградата на парламента

Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите над 65 години са в страната и ще бъдат доставени на общопрактикуващите лекари. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешния парламентарен контрол. Той напомни, че имунизацията се прилага по желание за хората над 65 години и се плаща от здравната каса. Количествата, които са договорени за тази година са 180 хиляди дози, като през 2019 г. направените имунизации сред тази група хора са били 113 000.

„Отделно в аптечната мрежа за свободни продажби бяха доставени 160 000 дози през септември“, каза още проф. Ангелов. Тези количества обаче се изчерпаха бързо заради повишеното търсене. „Но нови 70 000 дози вече са по складовете и следваща седмица ще могат да бъдат закупени от аптеките“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от „Монитор“.

А иначе по време на днешния парламентарен контрол на здравния министър му се наложи за пореден път да убеждава депутатите – основно тези от БСП – колко е важно носенето на маски. От левицата поискаха да бъде насрочен дебат за COVID-19, били загрижени за плана на държавата за противоепидемичните мерки.

„Не приемам хематолози да се изказват за противоепидемчните мерки. Трудно се демонстрира загриженост, след като не спазвате мерките, а в затворени помещения трябва да се носят маски“, обърне се проф. Костадин Ангелов към червения депутат проф. Георги Михайлов, с когото имат „закачка“ по темата. Липсата на компенсация за всички лекари на първа линия в борбата с пандемията и нуждата от допълнителни средства за болниците, за да си купят предпазни средства, бяха част от въпросите, които хематологът проф. Михайлов отправи към министъра. Георги Свиленски пък поиска от проф. Ангелов да нареди на директора на РЗИ-София да спре да издава фишове за глоби за неспазване на мерките в сградата на парламента.

„Искаме ясен план за действие срещу разпространение на COVID-19 с грижа за хората. Предлагаме този план за действие да е Националния план на България за готовност за грипна епидемия, приет през 2006 г., актуализиран последно през 2017 г. Няма никакво логично обяснение защо този план не беше приложен през март и април, ама никакво. Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб, но да не поеме политическата отговорност“. Това пък заяви в декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Благодаря ви, че си сложихте маските, виждам че без маски са само лекарите в залата“, започна отговора си проф. Ангелов. „Още в началото казахме, че тази битка ще се спечели с разум, интелект и дисциплина. От тази най-висока трибуна искам да кажа на всички български граждани, че нямаме никакви притеснения по отношение на плановете или действията, които предприемаме ежедневно. Този план е на бюрото ми. Ежедневно го разискваме и гледаме от този план кое може да бъде заимствано и кое не. В случая не говорим за грип. В случая говорим за напълно непознат вирус, чието поведение е напълно изненадващо за научната общност в целия свят“, обърна се министърът към Нинова.

Той подчерта, че в България към настоящия момент има достатъчно легла и апаратура. „В лечебните заведения в страната, където имаме затруднения, има възможност за увеличаване на леглата и преместване на лекари. Абсолютна е обезпечеността с медикамента ремдесивир. Има запаси от него във всички области, които ще са достатъчни до следващите доставки. Обезпечена е системата и с лични предпазни средства за 6 месеца. Не мога да се съглася, че правителството и МЗ не предприема адекватни действия. Ние сме на последните места в Европа по заболяемост и на седмо място по смъртност. Това означава, че епидемията е контролирана и обезпечена“, подчерта проф. Ангелов.

 

СПОДЕЛИ