Отнемат договори на болници, ако откажат да лекуват COVID

РЗИ и МВР тръгват на масови проверки по магазини, ресторанти и нощни клубове, централната власт няма да налага нови мерки, но областните щабове – да

болници
Здравният министър проф. Костадин Ангелов за пореден път призова за стриктно спазване на противоепидемичните мерки - носене на маски, дистанция и ограничаване на контактите на закрито

Болници, които откажат да лекуват пациенти с COVID-19, ще губят договорите си с НЗОК. Това предупреди здравният министър проф. Костадин Ангелов след въпрос на Скенер.нюз как властта ще убеди частните лечебни заведения да се включат по-активно в битката срещу коронавируса. „Засега няма да се правят цели COVID-болници, реагираме според конкретните нужди в различните области, в София до дни ще бъдат разкрити още 20 легла – в „Пирогов“ и „Александровска“. Общо в страната има 7307 легла за по-леките случаи, от които са заети 19 % и 1108 легла за интензивно лечение, като от тях заети са 6 %“, посочи проф. Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ.

Министърът обаче призна, че има проблем с кадрите: 1440 са общо заразените медици, 394 от случаите са активни. На домашно лечение са 327 медици, в лечебни заведения се лекуват 60, а в интензивни отделения са 7 – петима лекари, една сестра и един санитар. 16 са починалите медици.

Нови мерки няма да се налагат, няма да има локдаун, въпреки увеличената заболяемост, увериха за пореден път от МЗ. „Но регионалните здравни инспекции и полицията започват масови проверки дали се спазват противоепидемичните мерки. Те ще посещават търговски обекти, МОЛ-ове, нощни заведения и клубове“, обяви проф. Ангелов. По думите му при първо нарушение инспекторите ще издават предписания на заведенията, а при повторно – ще ги затварят. Министърът се закани контролът да бъде безкомпромисен.

„Нови мерки на централно ниво няма да има, но областните щабове ще налагат такива при необходимост, като ние сме дали указания“, уточни главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той призова да не се пътува в два региона в страната – Благоевград и Търговище, тъй като там заразените са над 120 човека на 100 000 население. Това поставя двете области в т.нар. червена зона. В зелената с под 20 инфектирани на 100 000 са Видин, Ловеч и Плевен. 10 области попадат в оранжевата зона със заболяемост от 60 до 119,9 души на 100 000 население и това са Бургас, Монтана, Габрово, Кърджали, Пловдив, Сливен, Смолян, София-град, Стара Загора и Ямбол. Под 59,9 до 20 на 100 000, в жълтата зона, са 13 области – Варна, Враца, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Силистра, София област, Хасково и Шумен.

болници

„В момента страната ни е на 22-ро място (сред 30 страни) по заболяемост в Европа със 76,67 заразени на 100 000 души население. По показателя „смъртност“ България е на осмо място в Европа и на пето място на Балканите с 1,56 починали на 100 000 души“, отчете доц. Кунчев.

Относно зачестилите сигнали, че не всички медици на първа линия получават бонусите от 1000 лева, здравният министър подчерта, че допълнителните възнаграждения са по европейска програма със строги параметри и ясна методика. „Там, където има проблем, го решаваме с директорите на лечебните заведения“, добави проф. Ангелов. На въпрос на Скенер.нюз дали тази методика е справедлива и дали е обсъдено предложението на декана на Медицинския факултет на МУ-София доц. Димитър Буланов (направено още в качеството му на директор на УМБАЛ „Александровска“) за почасова ставка, министърът отговори, че във всяка болница има различни специфики и дали този вариант би бил по-справедлив е въпрос на консенсус с всички директори. „Това предложение обаче все още не е обсъждано на такъв формат“, уточни той.

„Личните лекари да назначават PCR тест при наличие на пет симптома, един от които е загуба на обоняние. Този вариант ще подкрепи МЗ при обсъждане на правилата, по които ще действат джипитата“, съобщи още здравният министър, като поясни, че всеки един от тези пет симптома има различна тежест. По думите му все още не е ясно дали направленията за изследване ще могат да се издават по електронен път.

СПОДЕЛИ