Коронавирусът може да доведе до шизофрения и Алцхаймер

Бразилски учени са наблюдавали смърт на неврони и изменения в главния мозък дори при пациенти, изкарали леко COVID-19

636
коронавируса

Коронавирусът води до гибел на неврони в кората на главния мозък не само при пациенти, изкарали заболяването в тежка форма, но и при онези, които не са се нуждаели от хоспитализация, предаде ТАСС. Агенцията цитира изследване на екип бразилски учени, публикувано в електронната научна библиотека medRxiv, съобщава БТА. Изследователите предполагат, че коронавирусът може да предизвика появата на заболявания като шизофрения, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

„При случаите с тежки пациенти смъртта на невроните е очаквано явление, тъй като при тях е ниска степента на насищането на кръв с кислород, а това е много вредно за мозъка. Но когато толкова сериозни изменения се проявяват при хора, преболедували в лека форма COVID-19, това буди сериозна тревога“, коментира един от координаторките на научната разработка – Даниел Мартинс ди Соуза от университета на град Кампинас.

Екипът отбелязва, че коронавирусът поразява астроцитите – клетките, осигуряващи връзката между невроните и отговарящи за тяхното захранване. Патогенът предизвиква съществени изменения в главния мозък, стигащи до атрофия на отделни негови участъци. С тяхното функциониране е свързана и промяната на настроението. Именно този симптом най-често бил наблюдаван при изследваните от екипа пациенти.

„Случваше се да се натъкваме при много от случаите, дори и след излекуване преди два месеца от COVID-19, на симптоми от неврологични нарушения – главоболие, прекалена сънливост, влошаване на паметта, загубата на вкус и обоняние. При някои от пациентите бяха констатирани и спазми, въпреки че преди това те не са имали подобни оплаквания“, обясняват бразилските учени.

СПОДЕЛИ