Казват лекаря на годината на 19 октомври

Сред номинираните е и починалият 77-годишен невролог д-р Борислав Иванов от Видин, който до последно беше на първа линия в борбата с коронавируса

274
лекаря на годината

Името на лекаря на годината ще бъде обявено на 19 октомври – в деня на българските медици и когато църквата чества техния покровител Свети Иван Рилски. Българският лекарски съюз ще връчи традиционните си награди в Националния исторически музей.

В БЛС са получени десетки номинации от цялата страната в категориите: „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“, „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България, „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и за големия приз „Лекар на годината 2020″.

Тъй като тази година несъмнено е белязана от пандемията от COVID-19, голяма част от категориите пряко или косвено са свързани с нея, отбелязват от съсловната организация. Тази година ръководстовото на БЛС е решило да създаде и специална категория „Борба с пандемията – Covid-19″, в която ще отличи заслужили медици от цялата страна. Припомняме, до момента 16 медици починаха, докато изпълняваха дълга си. Сред номинираните е и неврологът д-р Борислав Иванов от Видин, който загуби битката с коронавируса на 77 години, но до последно работеше в болницата във Видин. Той се върна на работа както да спасява заразените, така и самата болница, която без нужния брой медици можеше да затвори врати.

Имената на победителите в отделните категории ще бъдат обявени по време на тържествената церемония, на която гости ще са омбудсманът Диана Ковачева, здравният министър проф. Костадин Ангелов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, директори на болници, представители на различни организации в здравеопазването, лекари.

 

СПОДЕЛИ