COVID-19 оставя след себе си задух и умора

Вирусът влияе на сърцето и нервната система, 30 % от преболедувалите са с фиброзни промени в белите дробове, алармира проф. Коста Костов

893
COVID-19
Проф. Коста Костов

Леките и по-тежките случаи на COVID-19 оставят след себе си задух и умора. Вирусът влияе на сърцето и на нервната система седмици след началото на симптомите, алармира пред bTV пулмологът от столичната болница „Св. Анна“ проф. Коста Костов.

По думите на специалиста познатият като пост-covid синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове. Болният продължава да има симптоми и след болестта, като хроничният синдром се развива три седмици след началото на заболяването, уточни той. Припомняме, от света вече имаше съобщения и за косопад след прекарана инфекция, а медиците се тревожат, че тепърва ще установяват и още по-големи късни усложнения, нанесени от болестта – например тромбози, които могат да доведат до инфаркт, инсулт или белодробна емболия.

„Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Различни прояви на недостиг на въздух. Пост- covid синдромът не засяга само тежките случаи, засяга и такива, които прекарват леко болестта“, каза още проф. Костов. Той поясни, че щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни – 30% от пациентите преболедували коронавирус, са с фиброзни промени в белите дробове.

Според председателя на Медицинския експертен съвет, начинът да не се стигне до ново затваряне е всеки индивидуално да спазва трите основни правила – дезинфекция, дистанция и носене на маски.

СПОДЕЛИ