2,1 млн. лева за Ремдесивир, вместо обещаните 5 милиона

Няма да се затварят градове или да се поставят КПП-та, трябва да спазваме мерките такива, каквито са, заяви здравният министър Костадин Ангелов

328
Ремдесивир

Правителството отпусна 2.1 млн. лв. за закупуване на лекарството за COVID-19 Ремдесивир. С тях ще бъдат закупени 2500 флакона, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след днешното правителствено заседание. По думите му стойността на един флакон от медикамента е 345 евро без ДДС. Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов обеща 5 млн. лева за лекарството с думите: „То излекува Тръмп, ще купим, за да са пълни складовете”.

До момента страната ни е получила 2837 флакона Ремдесивир под формата на дарения, разпределени по всички РЗИ-та в страната. От тях досега са използвани 978 флакона. „Към настоящия момент всички пациенти на територията на страната, които се нуждаят от включване към терапевтични схеми на лечение с препарата, са задоволени и няма нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво“, увери проф. Ангелов. Очаква се новите доставки да пристигнат до 10-12 дни.

Според здравния министър клинични проучвания са доказали ефективността на медикамента. „ЕК предприе действия по отношение осигуряването му в размер на 300 000 флакона, необходими за европейските граждани, по 120 000 флакона месечно. Така че това е медикамент, който се използва за лечението на пациентите в почти всички държави в света и всички държави в ЕС. Това не е български опит“, поясни той.

Въпреки абсолютния рекорд от новозаразени у нас, за пореден път проф. Ангелов увери, че няма да се затварят градове или да се поставят КПП-та. „Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките такива, каквито са разписани“, допълни здравният министър. Утре той и колегата му министър на просветата Красимир Вълчев ще дадат брифинг за актуалната епидемична ситуация, мерките, коронавируса в училищата и действията на управляващите.

„На национално ниво има легла, капацитетът не е запълнен, но на регионално ниво има затруднения. В две области има проблем в лечебните заведения – това са Бургас и Благоевград, където има недостиг на легла. В област Търговище ще бъдат предприети допълнителни мерки. В болницата в Гоце Делчев ще бъдат прехвърлени легла от едно отделение в друго“, обясни още проф. Ангелов. И призна, че вече има недостиг на лекари, наблюдава се и сериозна умора сред медицинските лица.

„Тъй като на много места установяваме неспазване на мерките за дистанция, дезинфекция и употреба на лични предпазни средства, в т. ч. в градския транспорт, търговски обекти, обекти с обществено предназначение, нощни клубове, дискотеки, засилваме контрола навсякъде – както по отношение на физическите лица, така и спрямо юридическите. Компромиси няма да бъдат правени – мерките са елементарни, а от съобразяването с тях зависи как страната ни ще премине през пандемията“, коментира здравният министър.

СПОДЕЛИ