Спряха тестовете на още една ваксина срещу коронавирус

"Необяснима болест" на доброволец е причина компанията Johnson & Johnson временно да спре клиничното си проучване, което е във фаза 3

293
ваксина

Тестовете на още една обещаваща ваксина срещу коронавирус бяха спрени заради страничен ефект при участник в клиничните изпитвания. Американската компания Johnson & Johnson временно спря проучването си поради необяснимо заболяване на един доброволец. Сега инцидентът трябва да бъде разгледан от независим контролен орган и експерти на компанията, поясняват от J&J, предават световните агенции.

Компанията обаче засега не предоставя повече подробности за болестта на участника. Проучването на ваксината на J&J е  в последната трета фаза, с около 60 000 души. Резултатите трябва да са налични до края на тази година или началото на следващата.

Американската компания е сред фирмите, с които Европейската комисия има договор за доставки. Ваксината й е проектирана да осигурява защита само с една доза.

Припомняме, това е вторият подобен инцидент с ваксина. През септември друго изпитване за ваксина, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, беше временно прекратено заради предполагаема нежелана реакция при участник. То бе подновено седмица по-късно във Великобритания и в други страни, но все още не е отворено в САЩ. Тогава доброволец получи тежък неврологичен страничен ефект. И AstraZeneca, и J&J твърдят, че подобни спирания заради странични ефекти не са необичайни и се случват често.

В същото време Русия вече се похвали с три ефикасни ваксини, първата от които вече е на пазара. Западният свят обаче все още се съмнява в безопасността на серумите, които не са преминали през мащабни проучвания от фаза 3.

СПОДЕЛИ