Коронавирусът „живее” почти месец върху банкноти и телефони

Оцелява и до 9 часа върху човешка кожа, което е четири пъти повече от грипа

148
коронавирусът

Коронавирусът може да остане заразен по повърхността както на банкноти, така и на екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни, твърдят изследователи, цитирани от Би Би Си и БГНЕС. Констатациите на Австралийската национална научна агенция показват, че SARS-Cov-2 може да оцелее много по-дълго по повърхности, отколкото се смяташе досега.

Някои експерти обаче поставят под съмнение действителната заплаха, създавана от повърхностното предаване в реалния живот. Вирусът се предава най-често, когато хората кашлят, кихат, говорят или се смеят.

Предишни лабораторни проучвания установиха, че SARS-Cov-2 може да оцелее от 2 до 3 дни върху банкноти и стъкло и до 6 дни върху пластмаса и неръждаема стомана, въпреки че резултатите варират.

Последните изследвания на австралийската агенция CSIRO установиха, че коронавирусът е „изключително устойчив“ и е способен да оцелее в продължение на 28 дни върху гладки повърхности като стъкло, екраните на мобилни телефони и хартиени банкноти, когато е изложен на температура от 20° C. За сравнение –  грипният вирус може да оцелее при същите обстоятелства в продължение на 17 дни.

Експериментите са проведени на тъмно, тъй като вече е доказано, че UV светлината убива вируса. „Установяването на това колко дълго вирусът наистина остава жизнеспособен на повърхности, ни позволява по-точно да предскажем и смекчим разпространението му и да свършим по-добра работа за защита на хората“, заяви изпълнителният директор на CSIRO д-р Лари Маршал.

Проф. Рон Екълс, бивш директор на Common Cold Center в университета в Кардиф, разкритикува проучването и заяви, че предположението, че вирусът може да оцелее в продължение на 28 дни ще причини „ненужен страх в обществото“.

Друго проучване на учените от медицинския университет на префектура Киото пък показа, че новият коронавирус може да оцелее върху човешка кожа до девет часа, което е четири пъти повече от вируса на грип А. Информацията за времето на оцеляване на коронавируса показва колко важно е миенето на ръцете. Тя може да помогне също за разработване на начини за избягване на предаването на заразата с контакт.

Японските учени са работили с кожа от трупове. Те са използвали проби на новия коронавирус и на грип А. И двата вируса били дезактивирани напълно за 15 секунди с дезинфектант за ръце с 80 процента алкохол. Вирусът на грип А оцелял около 1,8 часа върху човешката кожа. Смесен с мукус от горните дихателни пътища, коронавирусът оцелял около 11 часа, в сравнение с 1,69 часа за вируса на грипа.

СПОДЕЛИ