Москов: Доболничната помощ отсъства от проблема COVID-19

Областните кризисни щабове трябва да изготвят регионални планове за справяне с пандемията, призова бившият здравен министър

351
Москов
Петър Москов, снимка: БНТ

Не е ясно защо доболничната помощ на този етап не присъства активно в диагностиката и лечението на COVID-19 и като резултат – пациентите стигат до болница в тежко състояние, а това води и до по-висока смъртност. Това заяви бившият здравен министър Петър Москов пред БНТ. Според него, областните кризисни щабове трябва да изготвят регионални планове за справяне с пандемията при ръст на случаите, какъвто наблюдаваме в момента. „Аз бих направил, ако това зависеше от мен, да изискам за вчера от областните управители, кметове и общински съвети ясен план за регионално справяне, който върви с обявяване на критични нива, обявяване на кодове, защото всяка област си има различна демография, различна транспортна схема и различен вид население“, обсяни Москов.

По думите на бившия здравен министър на национално ниво пък трява да има финансов план как всичко това се покрива. „Защото втори локдаун не можем да преживеем“, категоричен е той. И напомни, че в момента пари в системата има, благодарение и на управленските решения в неговия мандат, част от които бяха „принуждаване“ на фармацевтичните компании да връщат пари на здравната каса от печалбите си, в размер на надвишаването на бюджета на НЗОК по перото за медикаменти.

Д-р Москов нарече началника на детското отделение в инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров „луд с автомат“, който по-рано в същото студио пък заяви, че „щабът трябва да бъде разкаран, тъй като само плаши хората.“ А на настойчивите покани на свои колеги да започне да лекува пациенти с коронавирус, вместо да обикаля студията и да разколебава хората в нуждата от спазване на мерки, доц. Мангъров отговори: „Деца почти няма, тия, които са били в болницата, аз съм ги консултирал, но на тях им няма нищо. Тези, които са хоспитализирани, те имат симптоми на гриподобно заболяване, едно нищо и половина. Не отказвам да преглеждам никого. Никого не съм върнал“.

СПОДЕЛИ