Здравният министър с фейсбук предизвикателство в подкрепа на донорството

С 20 думи за 20 секунди проф. Костадин Ангелов даде начало на кампанията „Сподели за живот“

219
лекар
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

В деня на донорството и трансплантацията на органи здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи фейсбук предизвикателство „С 20 думи за 20 секунди“. Така той даде началото на кампанията „Сподели за живот“, която тази година ще има предимно виртуални прояви зарази пандемията от COVID-19.

В момента 1145 българи чакат за нов орган, като най-много от тях се нуждаят от бъбрек – 1029 души. В листата за черен дроб има 44 пациенти, за сърце чакат 41 души, за бял дроб – 20, за панкреас – 10 и един – за тънко черво. В същото време от началото на годината досега в страната са реализирани едва четири донорски ситуации, след настъпила мозъчна смърт. Благородното решение на четири семейства и професионализмът на българските лекари дадоха втори шанс за живот на петима българи.

„Днешният ден е възможност да почетем всички донори  и да благодарим на техните семейства и на медицинските специалисти по донорство и трансплантация“, заяви проф. Ангелов. Министърът предизвика гимнастика Йордан Йовчев, Наум Шопов – младши, който е лекар, и Ваня Джаферович за техните 20 думи в 20 секунди. А тези на проф. Ангелов бяха „болка“, „приемам“, „доверие“, „взех решение“, „шанс“, „някой се нуждае“, „надежда“, „тик-так“, „очакване“, „обадиха се“, „лекари“, „успяха“, „доброта“, „благодарност“, „начало“, „живот“.

Предизвикателството на здравния министър може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=M5p0gNzNrPg

По-късно предизвикателството на здравния министър беше прието и от проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА. Проф. Владов е направил над 70 присаждания на черен дроб и първата ретрансплантация у нас.

#SpodeliZaJivot

Проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по Чернодробно-Панкреатична Хирургия и Трансплантология, ВМА-София:В подкрепа на донорството и трансплантацията приемам предизвикателството на здравния министър Проф. д-р Костадин Ангелов, дм/ @Министерство на здравеопазванетоПредизвиквам проф. Asen Baltov, началник на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиника по коремна хирургия ВМА София#SpodeliZaJivot

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Петък, 9 октомври 2020 г.

Олимпийското ни чудо Йордан Йовчев също прие предизвикателството на министъра и последва примера му да подкрепи донорството.

"20думи в 20 секунди"- В подкрепа на донорството и трансплантациятаПриемам предизвикателството на Професор д-р @Костадин Ангелов. Предизвиквам @Петър Стойчев Petar Stoichev,@Мария Гроздева Maria Grozdeva и @Дейвид Хъдълстоун David Huddleston да се включат заедно с мен!#SpodeliZaJivot

Публикувахте от Jordan Jovtchev в Събота, 10 октомври 2020 г.

СПОДЕЛИ