Модерни апарати за премахване на болка във ВМА

Иновативните терапии с ток и магнитно поле вече се пригат в Катедрата по физиотерапия, помагат при травми, обездвижване, артрит и други

2151
ВМА

Технологичното обновление на Военномедицинска академия (ВМА) продължава с внедряването на последно поколение апаратура в Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина. Новото оборудване позволява прилагането на иновативни методики при лечение на травми и заболявания на мускулно-скелетната система.

TECAR – BTL-6000 TR – Therapy е добре толерирана физиопроцедура, при която се използва радиочестотен ток с честота 480-520 kHz, водещ до селективно образуване на ендогенна топлина, обяснява доц. д-р Христина Миланова, д.м., ръководител на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

Контролираното повишаване на ендогенната температура (генерирана в самите тъкани) стимулира естествения оздравителен отговор на организма с бърз противовъзпалителен, хиперемичен и обезболяващ ефект. Използват се два режима на работа – капацитивен и резистиван, което позволява да се приспособи терапията в зависимост от патологията.

Голямо предимство на апарата е опцията за съчетаване на терапевтичните възможности на TЕКАР – терапията с мануални техники и пасивни/активни движения.

Сред основните терапевтични ефекти са облекчаване на болката, противовъзпалително действие, мускулна релаксация и добра тъканна регенерация. Клинично доказана е ефективността на този вид терапия при травми и посттравматични състояния на опорно-двигателния апарат (наранявания, контузии, луксации, фрактури); дегенеративни и възпалителни заболявания на опорно-двигателния, костно-ставния и сухожилния апарат (артроза с различна локализация, тендинити, бурсити, епикондилити, фасциити), както и при заболявания на нервната система – неврити, невралгии, радикулити.

ТЕКАР-терапията може да се прилага както отделно, така и в комбинация с други терапевтични методи процедури.

Вторият апарат е за високоинтензивана магнитотерапия – BTL-6000 Super Inductive System Pro. Чрез генериране на фокусирано високоинтензивно магнитно поле с интензитет 2,5 Т (тесли) ефикасно и бързо се подобрява физиологичната проводимост на нервно-мускулния апарат, което води до изразен обезболяващ ефект. Прилага се при остри и хронични болкови състояния при травматологични, неврологични и ревматологични заболявания.

Клинично доказан е бърз и дълготраен обезболяващ ефект при 87% от пациентите след 5 до 10 сесии. Високоинтензивната магнитотерапия е отлично средство за профилактика на рисковете и усложненията след продължително обездвижване, за засилване на мускулатурата и подобряване на тъканната трофика.

Наблюдава се добър терапевтичен ефект при болкови синдроми – ахилодиния, цервикалгия, гоналгия, миалгии; хронични артрози; болест на Бехтерев; синдром на карпалния канал; хроничен бурсит, епикондилит, тендинопатии и импийджмънт синдром, посочва доц. Миланова.

Сред противопоказанията са кардиостимулатор; метални импланти в тялото; тежка сърдечна или дихателна недостатъчност; онкологични заболявания; бременност; фебрилитет; активно кървене в последния месец, склонност към кървене, прием на антикоагуланти; не се прилага при деца.

СПОДЕЛИ